A Magyar Művészeti Akadémia idén ötödik alkalommal három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázatot 100 fő részére, kilenc művészeti területről, amelyre március 21-ig lehetett jelentkezni. A határidő lejártáig több mint 1000 pályaművet nyújtottak be. A 100 ösztöndíjas között hat filmes van.

Ambrus Emese székelyudvarhelyi filmes Hagyományok modern korongon című dokumentumfilmjében a kortárs erdélyi fazekasok munkásságát szeretné kutatni.

A nyalintás nesze és a Szimbiózis rendezője, Andrasev Nadja az anyaságról és a gyerekvállalási dilemmákról szóló új filmtervén fog dolgozni az MMA ösztöndíj segítségével.

A Külön falka rendezője, Kis Hajni pályázatának címe Láthatatlan gondoskodók arcai, melynek témája az idősgondozók bemutatása egy fotó- és videókiállítás, valamint egy forgatókönyv megírásán keresztül.

Lakos Nóra filmrendező, forgatókönyvíró, a Cinemira – Nemzetközi Gyerek és Ifjúsági Filmfesztivál vezetője a fiatal közönséget kutatja: egy részben videó, részben szöveg alapú kutatást tervez létrehozni a fiataloknak szóló filmes és médiatartalmak jelenéről és lehetőségeiről.

Kerekes Vica és Lakos Nóra a Hab forgatásán (fotó: Szemerey Bence / Intercom)

Nagy V. Gergő rendező, forgatókönyvíró, dramaturg, filmkritikus a dokumentarista játékfilmek forgatókönyvírásának kérdéseit vizsgálja, többek között Pedro Costa, Lav Diaz és Paz Encina filmjein keresztül.

Szoboszlay Eszter animációfilmes és képzőművész, MMA témája egy családi történeteken alapuló animációs filmsorozat forgatókönyvei, valamint ennek a témának képeskönyvben való megjelenítése. Ezen kívül Animáció a grafikában, grafika az animációban című tanításmódszertani anyag összeállítását tervezi.

A 2018-ban indult projekt népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén is több mint tízszeres túljelentkezéssel zárult a pályázat. Kocsis Miklós, a kutatóintézet igazgatója elmondta, építőművészet, film- és fotóművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet, és zeneművészet kategóriákban 1032 formailag érvényes projekt érkezett. A legnépszerűbb művészeti ágnak a képző-, és a zeneművészet bizonyult, míg előbbire 219, addig utóbbira 149 pályaművet adtak be a 18–50 év közötti jelentkezők. A 2022-es ösztöndíjasok teljes listája az MMA oldalán olvasható.

Az ösztöndíjprogram célja − programszerű, három évre szóló – alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése. A nyertes művészek az ösztöndíj mellett folyamatos mentorálást, valamint publikálási és bemutatkozási lehetőséget kapnak, továbbá rendszeres szakmai találkozón vesznek részt, amelyen beszámolhatnak az addig elért eredményeikről.

Forrás: MMA