Idén közel ezer nevezésből választotta ki a 75 versenyfilmet az előzsűri, amelyek 3 fő- és 8 kategória díjáért indulhatnak a fesztiválon. A 17 animációs, 9 kísérleti és 49 fickós alkotás között idén 17 magyar rövidfilmmel találkozhatunk a versenyprogramban. A beválogatott művek alkotói között Szabó Simon (Ebéd előtt) és Tóth Barnabás (Van egy határ) visszatérőnek számítanak, az újabb generációt többek közt Dudás Balázs (Welcome) és Barcsai Bálint (Graffiti) képviselik. Asmon Stella és Szilágyi Fanni korábban a BuSho diákzsűrijének voltak tagjai, ezúttal azonban ő munkáik (Terka Nova, A csatárnő bal lába életveszélyes) is versenyben lesznek. Nemzetközi szinten képviselteti magát Írország (Viktoria Katona animációsfilmjével, a Birds and bees-el), Venezuela (Joe Torres Never c. alkotásával) és Korea is (Seunghee Kim SimSim című művével). Indul továbbá a Hamburg Media School diákjai által készített Cigarbox Blues és francia-görög koprodukció, a Limbo is.

Az előzsűrizést Orosz Anna Ida, Vajda Boróka, Végh Vozó Zoltán és Rimóczi László végezte, aki így nyilatkozott arról, mi volt számára a filmek kiválasztásánál a fő szempont: ,,Az érdekelt, mennyire tud 2017-ben kizökkenteni egy rendező a rövidfilmjével, és milyen eszközök együttes játékával tudja elérni azt, hogy kimondjam: Ez igen! Köszi! - és szép számmal találtam ilyen műveket, ahol minden egyben volt: a színek, a hangok, az ízek, a szívek, a mosolyok és a pofonok. És egyre több helyen megjelent a mondanivaló is.

A hazai és nemzetközi panorámaműsorok a versenyprogramtól elkülönítve, a szombati napon lesznek majd láthatóak. A fesztivál helyszíneként a Puskin mozi, az esti ismétlő vetítések helyszíneként pedig az Art+ Cinema szolgál. Az esti koncertek a Trafik Klubban lesznek.

13. BUSHO NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

2017. augusztus 29. – szeptember 3. Puskin mozi / Art+ Cinema

Forrás: Budapest Film