Módosíthatják a magyar filmek támogatását

Legkorábban februárban módosíthatják azt a jogszabályt, amely akadálya a magyar cégek filmgyártási célú támogatásának – tudatta a HVG. Jövő év elejétől igazolni kell, hogy a támogatott filmet készítő társaság az adott évben a támogatás nélkül sem lesz veszteséges. A filmgyártó cégek, amelyek jellemzően egy-egy produkció elkészítésére jönnek létre, vélhetően nem, vagy csak késve tudnak majd ilyen igazolást adni. A támogatás közvetett az adókedvezmény-rendszer révén, és a filmgyártás közvetlen magyarországi költségeit veszi figyelembe. A Napi Gazdaság emlékeztet arra, hogy a pénzügyminisztérium már elkészítette a szükséges módosítást, de az - valamilyen hiba miatt  - nem került az országgyűlés elé a 2009. évi utolsó, december 14-i ülésnapon. Így a módosításról már csak a februári ülésszakon dönthetnek a képviselők. A lap másik cikke beszámol arról, hogy a közvetett támogatásokra kiadott igazolások alapján  számolva november 10-ig  a közvetlen gyártási költségek elérték a 25 milliárd forintot. A Filmiroda eddig az időpontig 325 új alkotást vett nyilvántartásba összesen 44,77 milliárd forintra tervezett magyarországi gyártási költséggel.


Vakondok a Kuplungban

A Vakondok naplószerű mozgóképes dokumentáció Budapest független szubkultúráiról. A film története Mc Fantom, azaz Csépai Gábor, a Vakondok elbeszélése élményeiről, amit az éjszakai- és szubkulturális életben tapasztal. A film díszbemutatója 2010. január 16-án szombaton lesz Budapesten a Kuplungban (Király utca 46.). A vetítés előtt/közben kiállítás látható a filmben szereplő képzőművészek munkáiból (Kovács Budha Tamás, Oliver Arthur, Pintér Gábor), utána pedig buli a filmben megjelenő zenészek, dj-k közreműködésével. 23:30-től Cadik zenél. A filmmel együtt egy szubkulturális közösségi portál is elindul 2010. január 15-én, melynek célja a hazai szubkultúrák művelőinek, közönségének összehozása, egymás munkáinak, tevékenységeinek megismerése.




Filmtámogatási programot indít a cseh kormány

A filmipar fellendítésére pénzügyi ösztönző programot indít várhatóan februártól a cseh kormány. A HVG értesülései szerint Viktorie Plivova, a tárca szóvivője elmondta: a környező országokhoz hasonlóan Csehországban is támogató programmal igyekeznek megállítani a filmipar hanyatlását. A minisztérium a trösztellenes hivatallal karöltve nyújtotta be a programot az Európai Bizottságnak jóváhagyásra. Plivova szerint a bizottság január első hetében foglalkozik a programmal, amelynek értelmében a befektetők a költségeik 20 százalékát igényelhetik vissza, ha teljesítik a megszabott feltételeket. A kulturális minisztérium szerint a támogatások 1500 munkahelyet teremthetnek az operatőrök, vágók, jelmeztervezők számára. További 2500 munkahely jöhet létre a színészeknek és statisztáknak és közvetve több ezer állás nyílhat meg az építőipar, a vendéglátás és az ellátás területén.