A fesztivál fődíját a Mesék a mókus világból (Going Nuts - Tales from the Squirrel World) című természetfilm, a német Yann Sochaczewski alkotása nyerte meg. A rövid természetfilmek kategóriájában az Egyesült Királyságból Luca Antonio Marino Csuklyás kultúra (Capuchin Culture) című filmje nyert. A dokumentum, tévé- és független filmek közt Oroszországból Dmitriy Shpilenok Vörös lazac. Vörös hal (Sockeye Salmon. Red Fish) című filmje lett az első helyezett.

A rövid dokumentumfilmek versenyében az Egyesült Királyságból Tom Mustil #Természetmost (#Naturenow) című munkája nyert. A dokumentumfilm etűdfilmek közül a magyar Radisics Milán A szennyezés művészete című művét választották a legjobbnak. A tudományos dokumentumfilmek kategóriájában az amerikai Neil Losin és Nathan Dappen A gyík törvényei (Laws of the Lizard) című filmje lett az első.

Mosonyi Szabolcs: Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában (fotó: Pannonia Entertainment)

Az útifilmek és expedíciós filmek közt szintén Nathan Dappen Az Átjáró (The Passage) című alkotása nyert. Az animációk közül az Egyesült Királyságból Steve Cutts A Fordulópont (The Turning Point) című filmjét választották a legjobbnak.

A Kárpát-medencei Filmszemle részeként a természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában, a rövid természetfilmek közül Gauder Áron Kőbaltás ember 3. - Mamutvadászat Tatán, a dokumentumfilmek közül Lerner János Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül Romániából Szabó Attila Sebes pisztrángok, sekély vizek című filmje lett a legjobb.

Gauder Áron: Kőbaltás ember 3. (Fotó: Média Mecenatúra)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kárpát-medencei alkotói díját ifj. Kollányi Ágoston kapta a Kalandjaim a parányok világában című filmért. A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó különdíjat Fehér Zoltán a Vad víz: Aqua Hungarica című filmért vehette át.

Az M5 csatorna különdíját Szendőfi Balázsnak ítélték A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka című filmért. A Szent István Egyetem különdíját Éry Márk és Rideg Richárd OzoneUniverzum című munkája kapta. Gödöllő Város Különdíjában Szentes Richard Ocean's Seven: Az északi pokol című filmje részesült. A Takarékbank Széchenyi Zsigmond-emlékdíját Tóth Zsolt Marcell kapta az Akcióban a természet őrzői című filmért.

Az Európa Kék Szalagja, a Fesztivál Kárpát-medencei Filmszemle zsűrijének fődíját Mohi Sándor, az Ott legbelül dal van. című munkája kapta. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai fődíját megosztva Radisics Milánnak (A szennyezés művészete) és Tóth Zsolt Marcellnek (Akcióban a természet őrzői) ítélték oda. A Rockenbauer-emlékdíjat Molnár Attila Dávid vehette át.

Borító: Mesék a mókus világból (fotó: Albatross World Sales)