Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották meg szerdán a nemzet színészei közé a közelmúltban elhunyt Komlós Juci helyére. A választásnak hagyományosan a Nemzeti Színház adott otthont. A Nemzet Színésze címet viselő művészek hetvenperces tanácskozás után hozták meg döntésüket, miszerint az április 5-én elhunyt Komlós Juci helyére Molnár Piroska kerül a testületbe - tájékoztatta a színház szerdán az MTI-t. Alföldi Róbert főigazgató a hagyományoknak megfelelően elsőként gratulált telefonon a művésznőnek. Molnár Piroska, aki nagy örömmel fogadta a hírt, az MTI-nek elmondta: a címmel járó juttatást újabb, fiatal tehetségeket segítő díj alapításához használja majd fel.

 

piroska_dolina_500

Molnár Piroska a Dolina című filmben


Az Apacsok Bukarestben

A Török Ferenc rendezésében készült Apacsok című színdarab május 3-án, kedden Bukarestben vendégszerepel. A Bukaresti Nemzeti Színház meghívására, kedden este hét órakor a bukaresti teátrum Kamaratermében nézheti meg a közönség a Bereményi Géza és Kovács Krisztina közös munkája alapján készült Apacsok című színdarabot. A vendégelőadást a rendező Török Ferenc és Kovács Krisztina személyesen kíséri el a román fővárosba. A Radnóti Színház színdarabja alapján 2010-ben készült el Török Ferenc rendezésében a történet filmváltozata, amit a hazai közönség május 5-től láthat a fővárosi Művész, Puskin és Uránia mozikban, valamint a vidéki art termekben. A 42. Magyar Filmszemle tévéfilmes kategóriájában is szereplő versenyfilm főbb szerepeiben, a darabhoz hasonlóan, Csányi Sándor, Szervét Tibor, Schneider Zoltán, Csomós Mari látható.

apacsok_500

Apacsok


A Fotó Háber és Papp Gábor Zsigmond a londoni kémfilmfesztiválon

A londoni Goethe-Institute és az EUNIC London nagyszabású európai kémfilmfesztivált rendez a berlini fal 1961-es felhúzásának 50. évfordulója alkalmából a londoni Riverside Studios filmszínházban 2011. május 6. és 9. között. Az európai kémfilmeket bemutató fesztiválon Várkonyi Zoltán Fotó Háber című 1963-ban készült kémfilmje képviseli a magyar színeket. A Celluloid függöny fesztivál júniusban Berlinbe utazik, ahol június 1-től 22-ig láthatják a hidegháborús kémfilmeket a mozilátogatók. Az eseményen kurátori előadások és panelbeszélgetések is várják az érdeklődőket, többek között a BBC biztonsági tudósítója, Gordon Corera a 'Hidegháborútól a WikiLeaks-ig' című előadása, valamint Phillip Knightley, író és kémspecialista ismertető előadása. A Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására a magyar dokumentumfilm-rendező Papp Gábor Zsigmond - aki több filmjében is foglalkozik a hidegháborús kémkedés kérdésével (Kémek a porfészekben, 2009, Az ellenség köztünk van, 2011) - részt vesz a szakértői panelbeszélgetésben és bevezetőt mond Várkonyi Zoltán Fotó Háber című filmjének vetítése előtt.

foto_haber_500

Fotó Háber

 

A Guru Londonba utazik

Tóth Tamás és Leveles Zoltán Guru című dokumentum-játékfilmje képviseli Magyarországot a június 16 és19 között első alkalommal megrendezésre kerülő "London Nyitott Város Dokumentumfilm Fesztivál"-on, Angliában. Az alkotás márciusban a franciaországi Nemzetközi Spirituális Film Fesztiválon szerepelt. Az India egyik szent városában forgatott, 71 perces filmet a magyar nézők legközelebb a 42. Magyar Filmszemle versenyprogramjában láthatják az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Corvin Budapest Filmpalotában.

guru_500
Guru