A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány közleményben osztotta meg, hogy a campusát és kollégiumát február 28-tól megnyitja a háború elől menekülő magyarok és ukránok előtt, szállással és ellátással várja a rászorulókat. A MOME emellett a futó kurzusait is megnyitja azon menekültek előtt, akik design és művészeti területen tanulnak, az itt tartózkodásuk alatt folytathatják a tanulmányaikat, a kapott kreditet pedig elfogadtathatják az anyaegyetemeikkel. 

A MOME kárpátaljai magyar és ukrán fiatalok számára ösztöndíjat is biztosít az őszi képzésekhez, a menekültek ingyenesen részt vehetnek a felnőttképzési programban, a MOME OPEN-tanfolyamokon. Az egyetem a családok megsegítésére pedagógus szakemberek közreműködésével gyermekfoglalkoztató programot is elindít.

ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem még múlt csütörtökön ajánlott fel 200 férőhelyet az Ukrajnából érkező menekültek elszállásolására, a Hallgatói Önkormányzat tagjai emellett segélycsomagok összeállításával is segítettek. A Freeszfe hallgatói szintén a Budapest Bike Maffia segítségével jutatták el az ukrán határra az egyetemfoglalásból megmaradt hálózsákokat, tisztálkodószereket és takarókat.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a budapesti Vas utcában található, korábban egyetemi kollégiumként működő épületét ajánlja fel az ukrajnai konfliktus miatt Magyarországra érkező menekültek befogadására és elhelyezésére – olvasható az egyetem honlapján megjelentetett közleményben. Az SZFE vezetése már fel is vette a kapcsolatot az illetékes kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy a háború sújtotta ország nehéz helyzetbe került állampolgárainak lehetőségeihez mérten segítséget nyújtson. 

Forrás: MOME, ELTE, Freeszfe, MTI / Címlapfotó: MOME Campus