Az MTI értesülései szerint ingyenes színházi, filmes, helytörténeti, zenei és írótáborok zajlanak helyi fiatalok részvételével július utolsó és augusztus első hetében Miskolcon, a volt vasgyárban. A Tudásgyár projekt keretében a táborszervezők nemcsak az egyes művészeti ágakkal való gyakorlati ismerkedést teszik lehetővé, hanem azt is, hogy a mai kortárs művészeti élet meghatározó alakjaival találkozhassanak, beszélgethessenek a miskolci középiskolások. A vendégek között feLugossy László képzőművész, Balázs Zoltán színházi rendező, M. Tóth Géza animációs rendező, valamint Dyga Zsombor, Pálfi György, Török Ferenc és Groó Diána filmrendező is megtalálható. A Tabu-táborban például a mai hazai független színjátszás meghatározó csoportja, a Maladype közreműködésével előadás születik; harminc diák a tabuk témáját feldolgozva vesz részt színházi foglalkozásokon, próbákon. A közös munkából születő produkciót augusztus 4-én láthatja a közönség, a Factory Fesztiválon.  A színházi tábor mellett jelenleg is zajlik a MŰÚT Írótábor és a Vasgyár-helytörténeti tábor, kedden indul a Filmgyár elnevezésű program, pénteken pedig A zene legyen veled címet viselő zenei tábor. A képzéseken összesen több mint ötszáz fiatal vesz részt rendszeresen 17 hónapon át, több mint 400 foglalkozáson.

 

torok_ferenc_500

Török Ferenc (fotó: Valuska Gábor)


Cabiria éjszakái a Városmajori Szabadtéri Színpadon


Szabadtéren először és egyúttal utoljára láthatja a közönség Fellini Cabiria éjszakái című művét a Karinthy Színház előadásában szombaton a Városmajori Szabadtéri Színpadon – tudatta az MTI. A Federico Fellini filmjéből készült darabot, Mészáros Márta rendezését a Budapesti Nyári Fesztivál keretében tűzik utolsó alkalommal műsorra. A produkcióban a színházban először szereplő, filmszínészként ismert Czinkóczi Zsuzsa is játszik. Az előadás további szerepeiben Czinkóczi Zsuzsát, Hámori Ildikót, Balázs Andreát, Kapócs Zsókát, Kovács Istvánt, Bicskey Lukácsot, Borbély Sándort és Bálint Emesét láthatja a közönség.

cabiria_500

Giulietta Massina, a Cabiria éjszakáiban


Kutyaszorítóbban a Zsámbéki Színházi Bázison

Kutyaszorítóbban címmel készített Quentin Tarantino kultikus filmjéből a mai magyar viszonyokra adaptált színpadi változatot a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) nemrégiben végzett és jelenlegi hallgatóiból álló csapat. Radnai Márk rendezését augusztus 19-én mutatják be a Zsámbéki Színházi Bázison. Az egyetem támogatásával készülő, Zsámbékon augusztus 20-án és 21-én is látható produkció az elmúlt két évben diplomázott és jelenlegi hallgatók munkája, az előadást Radnai Márk IV. éves színművész és I. éves rendező hallgató állítja színpadra - tájékoztatta Ságodi Ildikó, az SZFE stratégiai menedzsere az MTI-t. Az előadásban Kovács Ádám, Rusznák András, Klem Viktor, Rada Bálint, Simon Zoltán, Kovács Gergely, Király Dániel, Fehér Benő, Borbély Alexandra és Pálos Hanna játszik. A Zsámbéki Művelődési Ház elől a Színházi Bázisra a rendezvények előtt fél órával színházi buszjárat indul, amely az előadások után a Színházi Bázisról indul vissza Budapestre.

kutyaszoritoban_500
Kutyaszorítóban