(Szerkesztő: Gyulai Zsuzsa.)

Truman Capote aprólékos ábrázolásában A fűhárfa (december 11-én) egy költői szépségű kisvárosba kalauzol, mesterien megrajzolva - Walter Matthau és Jack Lemmon jutalomjátékával - az ott élők ismerősnek tűnő figuráit.

Cervantes elmés és nemes Don Quijote-jának (december 25-26-án) örök szélmalomharca átível évszázadokon át napjainkba. Van-e olyan, aki nem találkozott még soha ilyen furcsa lénnyel, az elesettek védelmezőjével, akinek elszántsága, hősiessége mindannyiunknak elkélne?!

Jókai Mór festett történelmében (Egy magyar nábob) filmért kiáltanak a hősök, annyi érzelmet, cselekményt és katarzist rejt a jó és a rossz harca, a fekete és a fehér szembenállása, ahol csak győztes vagy vesztes lehetsz, mert nincs középút. Várkonyi Zoltán mesteri filmmeséibe öltözik a magyar história.

A csendes amerikai Graham Greene egyik legismertebb regénye. A rekkenő hőségtől sújtott Saigonban zajló viharos szerelmi háromszög mögött ott lapul a háború, és az emberi konfliktusok miatti morális vívódás.

A teljesség igénye nélkül felsorolt címekből is látható, mennyi kellemes téli estét szerezhet ez a filmválaszték, talán újraolvasásra késztetve a nézőt. (Összeállította: André Judit)