Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje, az Oscar-díjig menetelő Saul fia Cannes-ben robbant be, így aztán azt vártuk, hogy a Napszállta is a francia Riviérán debütál. Nem így lett. A velencei bejelentés után viszont már nincs miért búslakodni, a cannes-i és a berlini mellett ez a fesztivál is a legrangosabb filmes seregszemlék szűk mezőnyébe tartozik. A Napszállta beválogatása egy huszonnégy éve tartó rossz szériát tört meg: utoljára 1994-ben szerepelt magyar nagyjátékfilm a versenyprogramban, Enyedi Ildikó Bűvös vadászát érte ez a megtiszteltetés.

Nemes Jeles László számára nem lesz ismeretlen terep Velence, 2007-ben már versenyzett ott a Türelem című kisfilmjével. Legújabb alkotása egy történelmi dráma, amely az Osztrák-Magyar Monarchiát belülről szétszakító feszültségekről mesél egy Budapestre sok év után visszatért lány szemszögén keresztül.

Jakab Juli alászáll a Monarchia poklába

A korán elárvult Leiter Írisz minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból. A lány nyomozásba kezd eltűnt bátyja után, és eközben egyre mélyebbre húzza őt Budapest labirintusa, ahol aztán egy sötét titok tárul fel előtte.

Jakab Juli a Napszállta című filmben (fotó: Laokoon Filmgroup)

Az 1913-ban játszódó Napszállta kalapos lányát Jakab Juli alakítja. Legtöbben a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan-ból emlékezhetnek rá, de volt egy apró, ám fontos szerepe a Saul fiá-ban is. „Furcsa, szuggesztív személyiség, pont, ami ehhez a filmhez kell. Van benne egy titkos, teljesen feltáratlan régió” - mesélte róla Nemes Jeles László az azóta már megszűnt Origo Filmklubnak.

A kalapszalon tulajdonosát a 4 hónap, 3 hét, 2 nap-ból vagy a Snowpiercer-ből ismert Vlad Ivanov formálja meg. A mellékszerepekben számos közkedvelt magyar színészt láthatunk majd viszont, többek között Kulka Jánost, Balsai Mónit, Zsótér Sándort, vagy éppen az Egynyári kaland első két évadának kacér hősnőjét, Dobos Evelynt.

A színészek között sok az olyan, aki most dolgozott először Nemes Jeles Lászlóval, a kamera másik oldalán viszont nem változtatott a Saul fia győztes csapatán a rendező. Ismét Erdély Mátyás volt az operatőr, ismét Clara Royer volt a társíró, a vágásért ismét Matthieu Taponier felelt, a látványtervezői feladatokat ismét Rajk László vállalta el, a sound designer ismét Zányi Tamás volt, a zenét ismét az idén februárban elhunyt Melis László szerezte. A Napszállta a Mozinet forgalmazásában 2018. szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

A Saul fia sikere után mire számíthatunk a Napszálltától?

Megválaszolhatatlan kérdés, annyi biztos, hogy bődületesen sok tehetséges ember gyűlt össze egyetlen cél érdekében. Az Oscar-díj után hatalmas várakozások övezik Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjét, mi azonban nem szeretnénk elragadtatni magunkat: ettől a csapattól most az a reális elvárás, hogy újszerű, izgalmas és kompromisszumoktól mentes módon nyúljanak hozzá a történelmi dráma műfajához. Legyen egy emlékezetes, magával ragadó és érzékeny kérdéseket feszegető film a Monarchia végnapjairól.

Nemes Jeles László

Ha ezzel elnyerik a fesztiválközönség tetszését, akkor annak mi nagyon fogunk örülni. és ha még díjat is nyernének, az hatalmas szenzáció lenne. Sokáig kell visszamennünk az időben, ha a magyar nagyjátékfilmek legnagyobb velencei sikerét keressük. 1942-ban Szőts István Emberek a havason-ja művészeti díjjal távozott a fesztiválról.

Ahogy Cannes, úgy Velence hatalmas lökést tud adni azoknak a filmeknek, amelyek sikerrel veszik a rajtot. Tavaly az Oscar-verseny két főszereplője innen indult el világhódító útjára. A víz érintése az Arany Oroszlánnal távozott az olasz városból, majd négy aranyszobrot kapott az Amerikai Filmakadémiától. A Három óriásplakát Ebbing határában-t a forgatókönyvéért tüntették ki Velencében, bő fél évvel később három Oscar-díjat kapott.

Kemény mezőnybe került a Napszállta, a nevek alapján úgy tűnik, hogy az utóbbi évek legerősebb versenyprogramját válogatták össze a fesztivál szervezői. Ott lesz a Szólíts a neveden rendezőjének, Luca Guadagninónak a legújabb filmje, a horror-rajongók által lelkesedve, aggódva várt Suspiria-remake. A cannes-i fődíjas Jacques Audiard egy westernnel, a Joaquin Phoenix és Jake Gyllenhaal főszereplésével készült The Sisters Brothers-szel jelentkezett be az Arany Oroszlánért.

Dakota Johnson a Suspiria című filmben (fotó: Amazon)

Az Oscar-díjas Damien Chazelle a Ryan Gosling főszereplésével készült First Man-nel, a meghökkentő filmjeiről híres Jorgosz Lantimosz a The Favorite-tal, a kétszeres Oscar-díjas Alfonso Cuaron a Róma című alkotásával, Joel és Ethan Coen pedig egy western-minisorozatal érkezik Velencébe. A Napszálltá-nak nagyon kell igyekeznie, ha észre akarja magát vetetni ebben a társaságban.

Velence után alig lesz idő pihenésre, a szeptember 6-án kezdődő Torontói Filmfesztiválon lesz jelenésük Nemes Jeleséknek, a Napszállta észak-amerikai premierén.

A Napszállta mellett egy másik magyar filmnek is drukkolhatunk

Szőcs Petra Déva c. nagyjátékfilmjének premierje a Velencei Filmfesztivál Biennale College Cinema szekciójában lesz. A film az árvaházban élő albínó lányról, Katóról szól, aki egy nyári szünetben összebarátkozik egy új önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, hogy elárul valaki mást. A Déva a gyermeki látásmód mágikus és szürreális dimenzióját bontja ki, és új színben láttatja Déva posztszocialista világát.

Nagy Csengelle a Déva című filmben (fotó: Dévényi Zoltán)
A filmet Nagy V. Gergő és Szőcs Petra írták, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László. A főbb szerepeket Nagy Csengelle, Mohamed Fatma és Komán Boglárka játsszák, a gyerekszerepekben a Dévai Szent Ferenc Alapítvány növendékei láthatók. A film Déván és Petrozsényben forgott.
 
A Déva fejlesztése is Velencében történt, első magyar filmként nyerte el a Biennale College gyártási támogatását. A 2012-ben életre hívott program az első vagy a második nagyjátékfilmjükre készülő rendezőket segíti, évente három filmtervnek nyújtanak anyagi segítséget, később, az elkészült alkotásokat a fesztiválon is bemutatják. Szőcs Petra számos fesztiválra meghívást nyert már a rövidfilmjeivel, A kivégzés bekerült a cannes-i versenyprogramba, Szarajevóban pedig megkapta a zsűri különdíját.
Borítókép: Napszállta (Fotó: Laokoon Filmgroup)