32 országból érkezett 86 résztvevő és 13 vendégelőadó tartott workshopot a konferencián, amit a szervezők közleményükben az IQ (A Filmgyártók Nemzetközi Kvóruma) eddigi legsikeresebb rendezvényeként értékelnek. 

A hatnapos IQ konferencián többek között szóba került a filmgyártás jövője a mesterséges intelligencia korában, hogy miként lehet fenntartható és környezettudatos az iparág, és természetesen szociális kérdésekkel is foglalkoztak a szakemberek.

Adam Goodman, Rajna Gábor Petrányi Viktória a konferencián / Fotó: Doron Ritter/ Budapest Reporter

Az IQ újabb hazai taggal bővült Hidvégi Zoltán, az Umbrella Collective tulajdonosa személyében. ,,A budapesti konferencia rendkívül hasznos volt, hiszen a hazai nagyjátékfilm készítés mellett felhívta a figyelmet arra is, hogy mennyire erősek vagyunk a reklám- és shortfilm gyártásban is, valamint kiemelkedő magyar szakemberek vannak az utómunka folyamatokban is. Hiszek a tudástranszfer fontosságában és hogy az őszinte tapasztalatcsere segítheti a filmgyártás közeljövőjét is. Az előadásomon az AI-ról is szó esett, amely innováció ma már megkerülhetetlen, azonban sok etikai kérdést felvet - ezekre próbáltunk meg közösen választ találni. A filmipar kulcsfontosságú eszközeként kell a mesterséges intelligenciára tekinteni, amely gyökeresen megváltoztatja a munkánkat" - nyilatkozta. 

Az IQ 55 éve működő testület, ami több mint hetven ország filmes szakembereit, Golden Globe- és Emmy-díjas alkotókat kapcsol össze. A tagok minden évben összejönnek, hogy több napon át értékeljék az elmúlt év tapasztalatait, beszélgessenek a jövőben várható változásokról - derül ki az Euronews cikkéből. A konferenciát nem most először rendezték Budapesten, a magyar főváros 1989-ben már volt házigazdája az eseménynek.

Forrás: A szervezők közleménye / Euronews. Címlapkép: Juszt Balázs és Hidvégi Zoltán