Az idei versenyprogramba 18 országból 70 rövidfilm került be, ezekből 45 fikciós, 16 animáció és 9 kísérleti film. A fesztivál a jól bevált és megszokott struktúrában, azaz három nap leforgása alatt 15 egyórás blokkba szerkesztve nyújtja át az érdeklődőknek a versenyprogramot, de természetesen lesznek magyar és nemzetközi panoráma vetítések és egyéb kísérőprogramok is.

Hazánk delegálta a legtöbb alkotást a versenyprogramba, szám szerint 16 darabot, majd pedig a szokásos ötösfogat, azaz a spanyol, francia, német, amerikai és brit rövidfilmesek következtek. A ritkaságnak számító lett, litván és mexikói versenyfilmek mellett említésre méltó az észtek, az olaszok és a svájciak 3 delegáltja vagy az ausztrál és kanadai filmesek 2-2 versenybe jutott alkotása is.

A hazai pályán versenyző magyar alkotások között több visszatérő versenyző is akad, mint a korábban több díjat begyűjtő Simonyi Balázs és Tóth Luca, de kiemelendő Tápai Gergely, Fazekas Gyöngyi, Szabó Szonja, Szeleczki Rozália vagy Szirmai Márton is. Az akkreditált külföldi rendezők mellett jelezték részvételi szándékukat a magyar alkotók, akikkel esténként a nyilvános zsűri konzultációkon lehet majd találkozni. Az Orosz Anna Ida, Végh vozo Zoltán, Rimóczi László rutinos válogató trió mellett ezúttal két újonc csatlakozott, a tavalyi diákzsűri tagja Vermes Dorka, valamint Lengyel Adele filmkészítő.

A központi helyszín, a keddi megnyitó és a szombati díjkiosztó közötti napokon ezúttal is a Puskin moziban lesz, az esti ismétlő vetítések pedig az Art+ Cinemában, de a tavalyi debütálását követően minden este vetítenek panoráma programot az Olasz Kultúrintézetben is, a házigazda olasz estek mellett portugál filmbemutatókkal.

Simonyi Gergely: Banality

Szombaton panoráma napot tartanak, amelyen a versenybe nem jutott valamennyi magyar alkotást levetítik az érdeklődőknek, és amelyre érdemes lesz kiváltani az ingyenes belépőt a díjkiosztót megelőző szombati nap reggel 10 órától.

Igazi nemzetközi kavalkád lesz Budapesten és az újra felfrissített vidéki bástyákon, azaz a Soproni Búgócsiga mellé újra csatlakozott régi-új helyszínként a Grand Café Szeged, valamint debütálni fog a debreceni a Modem. Mindenki vésse be a naptárába az augusztus 27-ét, amikor 15. alkalommal nyitja meg kapuit az Európai Fesztivál Szövetség által díjazott BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál! Részletes program és további információk a fesztivál előtti napokban addig pedig mély levegő és mindenki csobbanjon kedvére!

A részletes programot a BuSho honlapján lehet böngészni.

Forrás: BuSho