Az egész napos vetítéssorozat részeként összesen 18 film, köztük számos népi mesterséget bemutató alkotás lesz látható. A vetített filmek között lesznek az eddigi két népismereti filmszemlén helyezést elért alkotások, így többek között Vargyasi Levente és Kinda István Meszesek és A sár mesterei, és Kovács László Tosko - az utolsó turai prímás című filmjei is.

A vetítést az erdélyi magyarság népi kultúrájának megőrzésében, jelentős tudományos munkát végző Kós Károly néprajztudós életéről megemlékező dokumentumfilm, A nagy fa árnyékában nyitja meg, a film rendezői Somogyvári Rudolf és Kós Béla. A műsor része Tóth Mihály és Csiszár Balázs 2014-ben közönségdíjat szerzett Lányok kalotaszegiben, és Zajti Gábor 2015-ös Székfaragás az Érmelléken című filmje is.

A Kós Károly Néprajztudós Közhasznú Alapítvány, kihalóban lévő Kárpát-medencei népi életmód értékeinek bemutatására indította Sztánán (Kós Károly születési helyén) a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét, 2014-ben, ahol még élő népi hagyományokkal ismerhetett meg a nézőközönség.

A szemlét harmadik alkalommal rendezik meg idén nyáron, augusztus 26. és 28. között. A filmszemlére a néprajz, népi szociográfia, kulturális és vizuális antropológia tárgykörben várnak legfeljebb 60 perces dokumentum-, ismeretterjesztő és rövidfilmeket. A nevezési határidő június 27., a benyújtott alkotások közül szakmai előzsűri választja ki a filmszemlére bejutó filmeket.

A Nemzeti Együttműködési Alap által támogatott szombati budapesti vetítésekre a nézőhelyek korlátozottsága miatt a szervezők az érdeklődők előzetes jelentkezését kérik, a teljes program és további információ az alapítvány internetes oldalán olvasható.

(Forrás: MTI)