Rebecca Miller vígjátéka, a She Came to Me (Eljött hozzám) versenyen kívüli nyitófilmként szerepel a fesztiválon. A főszereplő, Peter Dinklage egy New York-i zeneszerzőt alakít, aki nehezen halad a nagy visszatérésnek szánt új operájával. A romantikus komédiában Dinklage mellett Anne Hathaway és Marisa Tomei játssza a főbb szerepeket.

Sean Penn és Aaron Kaufman Superpower (Szuperhatalom) című alkotása közvetlenül az Ukrajna elleni orosz támadás előtt és a háború első napjaiban készült, a háború első évfordulója körüli napokban, február 16-tól 26-ig tartó berlini fesztiválon pedig a világpremierjét tartják versenyen kívül, egy gálaesten. A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medve-díjakért 18 film versenyez. A többség európai, a legnagyobb csoportot öt munkával a német filmek alkotják. A 18-ból 15 filmnek a Berlinalén tartják a világpremierjét. 

A filmművészet egészéről elmondható, hogy úgy tűnik, a "költői" alkotások ideje egyelőre lejárt, és a Berlinalére benevezett művek válogatása közben is "az volt az érzésünk, hogy visszatért a valóság" - emelte ki a program hétfői berlini bemutatóján Carlo Chatrian művészeti igazgató.

Szuperhatalom

Mint mondta, az idei program minden eddiginél jobban törekszik arra, hogy a lehető legnyitottabb legyen minden filmes forma előtt, így az animációs filmtől a dokumentumfilmig és a vígjátéktól a melodrámáig műfajok egész sorát vonultatják fel a versenyfilmes mezőnyben, amelyben a többi között mexikói, ausztrál, kínai és japán alkotás is helyet kapott.

Ukrajnai vagy iráni film ugyan nem versenyez a legfőbb díjakért, de a fesztivál egy sor más kezdeményezéssel, rendezvénnyel is kifejezi a filmesek szolidaritását az orosz támadás ellen védekező Ukrajnával és az elnyomás ellen küzdő irániakkal - tette hozzá. Ismertették a filmművészet új perspektíváit és a független, újító szándékú filmkészítők esztétikailag és szerkezetileg merész alkotásait bemutató Encounters szekció versenyprogramját is. Ide egy magyar rendezőpáros, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta első mozifilmjét, a Műanyag égboltot is beválogatták, emellett két másik hazai alkotás, Fehér György Szürkülete és Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs rövidfilmje is látható lesz a fesztiválon.

Forrás: MTI / Címlapfotó: Eljött hozzám