A Magyar Filmakadémia Egyesület által a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával április 22-27. között megrendezett 5. Magyar Filmhét programja immár nyilvános. Idén rekord számú nevezés érkezett, így a kísérő programokkal együtt összesen  203 filmet nézhet meg majd a közönség. Most először a televíziós sorozatok is bekerültek a Filmhét kínálatába. A televíziós forgalmazású filmek ingyenesen tekinthetők meg, a nagyjátékfilmek pedig kedvezményes 500 Ft-os áron. A jegyelővétel április 15-én kezdődik.

Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera az az öt művész, akinek pályáját a Magyar Filmakadémia Egyesület idén először életműdíjjal méltatja. Az ünnepélyes díjátadóra az 5. Magyar Filmhét nyitóeseményén, 2019. április 22-én a budapesti Corvin moziban kerül majd sor. Az öt életműdíj átadása után az est zárásaként a Camerimage operatőri fesztiválon nagy sikerrel bemutatott Fényképezte Zsigmond Vilmos című portréfilmet láthatja majd a közönség.

Zsigmond Vilmos a Ludwig Múzeumban (fotó: Ludwig Facebook)

Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos 1999-ben megkapta az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) életmű-kitüntetését, 2000-ben a köztársasági elnök személyes megbecsülése jeléül elnöki Aranyéremmel tüntette ki, 2001-ben pedig a Magyar Corvin-lánc birtokosa lett. Zsigmond Vilmos tagja volt az Amerikai Operatőrök Társaságának, valamint a Magyar Operatőrök Társaságának Legenda díjas, kiemelt tagja volt is.

Szőcs Petra Déva című első nagyjátékfilmje a tavalyi velencei filmfesztiválon debütált, ez volt az első magyar film, amely a Biennale College Cinema tehetséggondozó programjának támogatásával készült, majd megjárta Sevillát és Göteborgot is. Magyarországon először a Filmhéten lesz látható. A Déva egy erdélyi árvaházban játszódik, ahol 3 és 22 év közti, főleg román gyerekek laknak. Köztük van Kató, az albínó tinédzser is (Nagy Csengelle), akit különleges arcszíne és szeme miatt boszorkánynak tartanak a társai. Egy furcsa baleset után a különc lány összebarátkozik az intézetbe érkező önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha valaki más elárul.

Április 22-27. között az 5. Magyar Filmhéten a 2018. január 1. – december 31. között mozi és televízió forgalmazásban vagy fesztiválon bemutatott, és a Filmhétre benevezett filmeket nézheti meg a közönség hét kategóriában - játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film. Idén először a televíziós sorozatok is bekerültek a Filmhét kínálatába. Az 5. Magyar Filmhéten a kísérő programokkal együtt 203 alkotást vetítenek majd a Corvin moziban, köztük 21 nagyjátékfilmet nézhet meg idén a közönség, többek között olyan alkotásokat, mint a BÚÉK, az Egy nap, a Valami Amerika 3 vagy az X - A rendszerből törölve.

A Filmhét programját a rendezvény honlapján találja meg.