Az erdélyi származású költő-filmrendező visszatérő vendég a legnevesebb európai filmfesztiválokon: A kivégzés című munkája a cannesi rövidfilmes versenyprogramban szerepelt, a Csoszogj úgynak Szarajevóban volt a premiere, a Déva pedig a velencei Biennale College Cinema tehetséggondozásában készülhetett el, így került be a fesztivál programjába is. A Göteborg Nemzetközi Filmfesztivál 'Új hangok' (New Voices) szekciójába olyan elsőfilmes rendezőket válogatnak be, akik egyedi stílusban dolgoznak fel kortárs történeteket. A szekcióba idén 24 filmet válogattak be.

A Déva története Erdély és Magyarország határán, egy árvaházban játszódik, ahol 3 és 22 év közti, főleg román gyerekek laknak. Köztük van Kató, az albínó tinédzser is, akit különleges arcszíne és szeme miatt boszorkánynak tartanak a társai. Egy furcsa baleset után a különc lány összebarátkozik az intézetbe érkező önkéntessel, Bogival, de barátságát csak úgy tudja kifejezni, ha valaki más elárul. A forgatókönyvet Szőcs Petra és Nagy V. Gergő írta, producere Fülöp Péter, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Dunai László. A főszerepben Nagy Csengelle, Komán Boglárka és Fatma Mohamed látható.


A fesztivál egy másik szekciójában, az Ingmar Bergmanról elnevezett válogatásban szerepel Kárpáti György Mór első egészestés filmje, a Guerilla is, amely a világosi fegyverletétel után követi az erdőben bújkáló, fiatal szabadságharcosok sorsát. Az 'Öt kontinens' (Five Continents) szekcióban látható lesz Milorad Krstic animációs heist-filmje, a Ruben Brandt, a gyűjtő is.

A Déva hazai bemutatója 2019 tavaszán lesz.