Mészáros Márta A temetetlen halott című alkotásának várva-várt itáliai bemutatójára január 19-én, a fesztivál első napján kerül sor. Az utóbbi években a régió filmfesztiváljai között előkelő helyet kivívó trieszti mustra játékfilm mezőnyébe ezúttal 11 alkotás kapott meghívást, köztük Mispál Attila A fény ösvényei című műve. A Cseh Annamária és Cserhalmi György főszereplésével készült film a Szemlén a Legjobb elsőfilm díját nyerte el tavaly. A trieszti bemutatóra Mispál Attila és Váradi Gábor társproducer is ellátogat. A verseny díjairól nemzetközi zsűri dönt Triesztben, melynek munkájában Pintér Judit a fesztivál kurátora is részt vesz.

A rövidfilmes mezőny fényét Kenyeres Bálint Before Dawn című világhírű alkotása emeli. A dokumentumfilmek versenyébe a budapesti és Edinburgh-i filmművészeti egyetemek hallgatóinak koprodukciójában készült The Angelmakers / A komp nem üzemel című munka is versenyre kel. A magyar stábbal készített, Astrid Bussink rendezte mű az amszterdami IDFA-n a Legjobb elsőfilm díját nyerte el novemberben. A dokumentumfilm zsűri munkájában Kocsis Tibor vesz részt, aki tavaly Triesztből az Új Eldorádóval a fődíjat hozta el.

A 17. Trieszti Filmfesztivál „Képek” (Images) szekcióját, mely a képalkotás különös formáit hívatott bemutatni, Mundruczó Kornél Johanna című munkája nyitja meg. A fesztivál ebben a szekcióban tűzi műsorra Forgács Péter Kölcsönös analízis című munkáját is.

Január 26-án a fesztivál záróakkordjaként mutatják be premier előtt Koltai Lajos Sorstalanság című alkotását. Koltai filmjét Olaszországban január 27-től játszák a filmszínházak. A Sorstalanság trieszti bemutatójához kapcsolódva a Sorstalanság werkfilm című Muhi Klára filmkritikus rendezte dokumentumfilmet is műsorra tűzik Triesztben, mely a Sorstalanság nagyszabású forgatását mutatja be.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.