A Magyar Filmunió tavaly közel 2700 alkalommal nevezett be magyar gyártású játék-, rövid-, dokumentum és animációs filmeket a nagyvilág több mint 400 nemzetközi filmfesztiváljára és a hetedik művészetnek szentelt különböző rendezvényeire. A nevezésekből 998 alkalommal hívtak meg a nemzetközi seregszemlék programjukba hazai alkotásokat – megtriplázva ezzel a 10 évvel ezelőtti, 1995-ös 300 fesztiválszereplést. (A nagy növekedést elősegítette az is, hogy az utóbbi években gyors ütemben sokasodtak a nemzetközi filmfesztiválok világszerte.)

A közel ezer fesztiválszereplésből 233 esetben kapták a meghívott magyar alkotások azt a megtiszteltetést, hogy az adott rendezvény versenyprogramjában méretessenek meg a földkerekség többi országában készült filmekkel.

A magyar versenyzőket 104 fesztiváldíj és elismerés koronázta 2005-ben Európa, Amerika, Ázsia és Afrika különféle filmfesztiváljain. A legfontosabb és legnagyobb 12, úgynevezett A-kategóriás filmfesztiválon idén is nagy számban voltak magyar filmek, Berlinben három, Cannes-ban négy, Karlovy Varyban pedig hat film képviselte Magyarországot. Sanghajban, Moszkvában, Montrealban Mar del Plata-ban, Velencében, Tokióban és Kairóban is láthatott magyar filmet a nemzetközi közönség 2005-ben.

A külföldi díjak tekintetében a játékfilmeket illetően Koltai Lajos Sorstalansága az első 12 trófeájával, számos komoly elismerést nyert el Fliegauf Benedek Dealer, Pejo Róbert Dallas Pashamande, Gauder - Novák Nyócker! című alkotása valamint Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje. A 2005-ös filmek közül A temetetlen halottés A procelánbabais számos neves nemzetközi filmfesztiválra nyert meghívást. Egyes alkotások külföldi pályafutása csak most kezdődött el: Deák Krisztina A miskolci boniésklájd-ja Kairóban mutatkozott be először november végén, Vranik Roland Fekete kefe című filmje pedig Thessalonikiben, ahol el is nyerte a legjobb rendezés díját.

A rövidfilmes mezőnyből Kenyeres Bálint Before Dawn című műve emelkedi ki 11 külföldön elnyert díjával. A világot járt alkotás a napokban kerül a hazai moziforgalmazásba, és a legendás Sundance Filmfesztiválon versenyez január végén.

2005-ben a magyar dokumentumfilmek közül Kocsis Tibor Új Eldorádó-ja hódított a legsikeresebben, Kocsis alkotásának diadalútja - akárcsak Fliegauf Dealere – még 2004-ben vette kezdetét. Az Új Eldorádó tavaly még mindig közel 20 fesztiválon szerepelt és 5 díjat nyert el. Az animációk közül M. Tóth Géza Maestrója emelkedik ki, 11 külföldi díjjal tért haza 2005-ben. A Kecskemétfilmben és a Pannóniafilmben készült munkákat idén is rangos fesztiválokra hívták meg, ahonnan számos díjat hoztak haza.

Nemzetközi filmes rendezvények az óévben Szabó István, Jancsó Miklós és Tarr Béla munkássága előtt tisztelegtek életműdíjakkal Moszkvától Szentpéterváron, Berlinen és Cannes-on át Sevilláig.

A hamarosan kezdődő Filmszemlére az előző évekhez hasonlóan ismét több mint száz külföldi szakmabelit vár a Magyar Filmunió, hogy a vendégek az elsők között fedezzék fel az újjáéledő magyar filmművészet sokszínű alkotásait.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.