Az idén tizedik évfordulóját ünneplő Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál az évek során a magyar filmes élet megkerülhetetlen eseményévé vált. A legjobb hazai és nemzetközi rövidfilmeket bemutató seregszemlét ezúttal június 2. és 8. között rendezik meg a Toldi moziban, szabadtéri vetítések, valamint változatos szakmai programok kíséretében.

A rendezvény egyik fontos, közkedvelt eleme évek óta a rövidfilmes pitchfórum, mely az egyetlen hazai rövidfilmes pitchfórum. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Pitchfórumot, amelynek célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik prezentálására és azok megvitatására. Az egyes prezentációk maximum 7 percesek lehetnek, és rangos szakmai zsűri választja ki a díjazottakat. A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely pénzjutalommal jár. Mindemellett a zsűri és a Friss Hús szervezői szakmai támogatásban részesíthetik a legígéretesebb filmterveket. 

A prezentálókat felkészítő workshoppal készítik fel a pitchre – együttműködésben forgatókönyv-fejlesztőkkel és az improvizációs tréningeket is tartó Momentán és Grund társulatokkal. A pitchfórum jelentőségét és sikerét jelzi, hogy az elmúlt évek nyertes pályázatai mind a megvalósulás útjára léptek, és néhányat már láthatott is a Friss Hús közönsége.

A pitchfórum zsűrijének tagja Sümeghy Claudia producer, Erdős Ákos, a Paprika Studios vezérigazgatója és Tiszeker Dániel rendező (Nagykarácsony, #sohavégetnemérős).

A 10. Friss Hús pitchfórumára bejutott filmtervek:

  • Kőváry Dániel: Arturia
  • Diószeghy Dániel: The Way Out
  • Csánki Zsófia: LOKÁL - Csepel unleashed
  • Villányi Dániel: Szerbusztok gyerekek
  • Besenyei Kata: Egylevegő
  • Hatházi Fanni: Szaunavilág
  • Dezső Bálint: Marcival minden rendben
  • Bagota Béla: Piknik

A pitchfórum időpontja 2022. június 3., péntek, 14:45, helyszíne a Toldi mozi nagyterme. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Itt lehet regisztrálni.

Az elmúlt évek nyertes pályázatai közül az Oscar-díjas Deák Kristóf A legjobb játék című filmje a Friss Hús versenyprogramjában debütált, majd több nemzetközi fesztiválon is sikerrel szerepelt. K. Kovács Ákos a Magyar Média Mecenatúra támogatásával forgatta le a pitchfórumon díjazott tervét, a Brankát, melyet a tavalyi Friss Hús, azóta pedig több külföldi seregszemle versenyprogramjában is vetítettek. Nagy V. Gergő Az ezredes a vörös nőért sír című filmje szintén a Friss Húson, később pedig rangos nemzetközi mustrákon mutatkozott be. A 2019-es nyertes, Turai Balázs Amok című animációs filmterve magyar-román koprodukcióban készült és az idei versenyprogramban debütál, míg a mostanság a zenei szcénában is aktív Holi, azaz Hegyi Olivér A szív kertje című animációs terve fejlesztés alatt áll, melyet a Friss Hús pitchfóruma óta a CEE Animációs Fórumon is díjaztak. A tavalyi nyertes Horváth Réka Balagán című filmterve is készül, a pitchfórumot követően több szakmai szereplő is jelezte, hogy felkarolná a projektet, azóta pedig már a film treatmentjén dolgoznak az alkotók.

Címlapkép: Hegyi Olivér a Friss Hús pitchfórumán / Fotó: Chripkó Lili / Forrás: Friss Hús