A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának célja a magyar film új hangjainak, friss tehetségeinek és időszerű témák feldolgozásának támogatása. Eddig 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és 12 elsőfilm el is készült, melyek közül több a mozibemutatót követően a streaming platformokon is láthatók lettek. A program alapelve, hogy az NFI a mozifilmekhez képest jóval kisebb költségvetést biztosít a produkcióknak, így az alkotói kreativitásnak különös szerepe van.

Összesen 62 pályázat érkezett be idén a Nemzeti Filmintézethez, melyek közül a szakmai előzsűri – Kenesei Edina producer, Maruszki Balázs forgatókönyvíró, Szűcs Dóra rendező, Tuza-Ritter Bernadett dokumentumfilm-rendező, vágó és Vékes Csaba rendező – választotta ki a továbbjutó filmterveket. A kiválasztott projektek 2 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesülnek.  

Az Inkubátor Program 2021 továbbjutói:  

  • Berényi Andor: Könnyű Álom
  • Dávid Attila: Péter
  • Ducki Witek: Félsivatag (dokumentumfilm)
  • Gyimesi Anna: A medvenő
  • Hernádi Ambrus: A gondozó (dokumentumfilm)
  • Ipacs Gergely: Esznek-e a halottak epertortát?
  • Nagy Borbála: A világ eredete
  • Rudolf Olivér: Anyám, a szörny
  • Szabó Márton István: Délutáni sáv
  • Sztercey Szabolcs: A múzeum  

Mostantól öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek megírására, majd a döntősök tavasszal, a pitchfórumon mutathatják be filmterveiket szakmai közönség előtt. A felkészülést a Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programjának workshopjai is segítik.  

A pitchfórumon a 10 döntős filmterv közül négyet a zsűri és egyet a meghívott szakmai közönség (rendezők, producerek, kritikusok, filmes szakemberek) választ majd ki. A nyertes filmtervek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 100 millió, a dokumentumfilmeknél 30 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program.

 

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programja  

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik.  

A Program keretében már 34 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást, köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje a cannes-i fesztiválon volt és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját. Csuja László Virágvölgy című road movie-ját többek között a Karlovy Vary filmfesztiválon díjazták. Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje a locarnói premierjét követően világszerte nagy siker volt.  

A már bemutatott filmek között volt Kárpáti György Mór a 48-as szabadságharc leverése után játszódó, Guerilla című történelmi drámája és Hartung Attila FOMO – Megosztod, és uralkodsz című filmje, mely az első magyar mozifilm volt kifejezetten a Z generációról, továbbá Nagy Zoltán Szép csendben című drámája, mely egy ifjúsági zenekar kulisszái mögé engedett bepillantást. Visky Ábel Mesék a zárkából című alkotása a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szakmai zsűrijétől elnyerte a fődíjat a magyar filmek versenyében. Grosan Cristina 30-asok útkereséséről szóló dramedy-ja, A legjobb dolgokon bőgni kell a szarajevói, míg Kis Hajni Külön falka című szívszorító és felemelő apa-lánya drámája a Karlovy Vary filmfesztiválon mutatkozott be a nemzetközi közönségnek és a hazai mozik is bemutatták. Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Legjobb tudomásom szerint című drámája, több külföldi fesztiválszereplést követően decemberben érkezik a mozikba.  

Kilenc alkotás gyártása van folyamatban, és öt film gyártáselőkészítésén dolgoznak a fiatalok a Nemzeti Filmintézet programjának támogatásával. Filmhu Filmgyár podcast adása az Inkubátor Programról itt hallgatható.

Forrás: NFI