A legkorábbi film, Az utolsó éjszaka 1913-ban készült. Janovics Jenő filmjének értékes töredéke az ezredfordulón került haza a berlini filmarchívumból. A kolozsvári filmgyártás és a magyar filmtörténet egyik meghatározó alakjának egészen korai filmje Sas Endre drámája nyomán íródott.

Manda utolso ejszaka2 500


1917-ben rendezte Békeffi László A Föld rabjai című némafilmet. A film főszereplője, a kor egyik primadonnája, Lábass Juci, aki az 1920-as évek elejétől nemcsak a hazai, hanem a külföldi filmgyártás egyik kedvelt színésznője is lett.

Manda Foldrabjai 500


1924-ben Mikszáth Kálmán novellájából készült az Egy fiúnak a fele című film. A MaNDA munkatársai sokáig az adaptáció hangosfilm-változatát ismerték, amelyet Hamza D. Ákos rendezett. 2010-ben a belgrádi archívumban megtalálták a családi történet korábbi változatát. A film virazsírozott nitrokópiája még abban az évben Magyarországra került. A némafilm tökéletesen követi a Mikszáth-novella cselekményét, még az 1944-es változat egyetlen cselekményszálat vett át, és azt szőtte tovább.

manda egyfiuakafele 500


A MaNDA részvételével indult az EFG 1914 elnevezésű európai uniós projekt, az európai digitalizált örökségből hiányzó első világháborús anyagok pótlását tűzte ki céljául. A MaNDA némafilmekkel, számos fotóval és digitalizált plakáttal vesz részt a programban, hogy a Filmarchívum rejtett kincsei bekerüljenek az európai filmes köztudatba, ill. kutathatóvá és online elérhetővé váljanak.

A filmek ITT nézhetők meg.