Palimpszeszt a Sztalker Emberjogi Filmfesztiválon

Domokos János és Egeres Katalin Palimpszeszt című dokumentumfilmjét beválogatták a december 10-15 között megrendezésre kerülő moszkvai Sztalker Emberjogi Filmfesztivál nemzetközi programjába. A palimpszeszt olyan írásalapanyag, amelyen az eredeti írást eltávolították, és helyébe újat írtak. Az eltávolított írás hagyhat olyan nyomot, hogy újraolvasása lehetséges. Gusztav Spet jelentős filozófus volt, akit 1937-ben Tomszkban kivégeztek, halálát és életművét elhallgatták. A család a valóságot 1989-ben tudta meg. A film főszereplője Spet 92 éves lánya, Marina. Élményszerű emlékezése a korról szürreálian keveredik a mai Moszkva életével. A film rajta keresztül kíséreli meg az apa és egyúttal egy megsemmisített orosz világ részbeni újraolvasását.

 

palimpszeszt_500



Magyar díj az Animateka Animációs Fesztiválon

Az elmúlt héten megrendezett, ljubljanai Animateka Nemzetközi Animációs Film Fesztivál különdíját kapta Damó Zsolt és Sántha Dénes fiatal nagyváradi alkotók http://communism2010.ro című animációs filmje. Max Andersson zsűritag az "univerzális téma tiszteletlen, lényegretörő és erőteljes bemutatását" díjazta a filmben. Az animációsfilm az AZYL és BUSHO filmfesztiválok által meghirdetett  “Életreklám” workshop keretében, Patrovits Tamás budapesti animációsfilm rendező és tanár irányítása alatt, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékén készült 2010-ben. Az Animateka fesztiválon idén kiemelten sok, hét magyar animációs film szerepelt versenyben.

communism2010_500

 

Magyar filmtervek a Les Arcs Európai Filmfesztiválon

Három magyar filmrendező terve is meghívást kapott a hétvégén kezdődött Les Arcs Európai Filmfesztiválra, amelynek idei díszvendége Olaszország - adta hírül az MTI. A hivatalos versenyprogramban 12 európai - francia, belga, német, spanyol, holland, brit, norvég, olasz, lengyel és orosz - alkotás versenyez a Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért, amelyet péntek este adnak át. Az első fesztiválnak Magyarország volt a díszvendége: 2009-ben 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerhette a közönség, a versenyprogram zsűrijének elnöke pedig Szabó István filmrendező volt.  A koprodukciós fórumon több száz európai filmterv közül összesen 22 projektet mutatnak be Les Arcs-ban az érdeklődő producereknek, köztük egy magyar munkát: Nemes Gyula Zero című tervét, amely korábban már négy jelentős filmvásáron is bemutatkozott.  A Work in Progress elnevezésű programba Hajdu Szabolcs amerikai-magyar korprodukcióban készülő A játékos című filmjével érkezett, amelyet Dosztojevszkij azonos című regényéből Las Vegasban forgat. A szekcióba meghívott hat filmes között van Prikler Mátyás szlovákiai magyar rendező is, aki szlovák-magyar koprodukcióban dolgozik Köszönöm, jól (Dakujem, dobre) című nagyjátékfilmjén, amelyben egyebek mellett Mundruczó Kornél és Tarr Béla A londoni férfi című filmjének főszerepét alakító Miroslav Krobot is játszik.