A Trezor című történelmi thriller – amelyet megtörtént események ihlettek – 1956 novemberében, napokkal a szabadságharc bukása után játszódik a belügyminisztérium földalatti trezorjában. A belügyminisztérium trezorkulcsai elvesznek az '56-os forradalom zűrzavarában. Ezért alig néhány nappal a szabadságharc vérbe fojtása utána a rendőrök kihoznak a börtönből egy hajdani bankrablót, hogy törje fel nekik saját, feltörhetetlen trezorjukat.

A fegyenc azonban egész mást talál a feltáruló trezorajtó mögött, mint amire számított, és onnantól egy izgalmas, fordulatos játszma veszi kezdetét, ahol senki és semmi nem az, aminek látszik.

Hithű sztálinistából is válhat magyar hős

Hét évvel A vizsga után Bergendy Péter és Köbli Norbert ismét egy történelmi thrillerrel állt elő, és egy-két apróságtól eltekintve most is csak dicsérni lehet a végeredményt. A Trezor az ‘56-os forradalom bukásának napján, 1956. november 4-én játszódik, Anger Zsolt előbb bejutni, majd később kijutni próbál egy földalatti páncélteremből. 

Az Anger Zsolt, Scherer Péter és Tasnádi Bence főszereplésével készült alkotás a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült a Mecenatúra Program támogatásával, producere Lajos Tamás volt. A történelmi thriller áprilisban nyolc Magyar Filmdíjat nyert, köztük a legjobb tévéfilm, a legjobb tévéfilm forgatókönyv és a legjobb színész kitüntetését.

Nemrég adtunk hírt róla, hogy a nemzetközi tévé akadémia Nemzetközi Emmy-díjra jelölte Bergendy Péter rendezését a legjobb tévéfilm kategóriában. A szeptember 22-29. között megrendezett pármai nemzetközi zenei filmfesztivál mindkét fő kategóriájában, azaz a legjobb zene-hangzás-művészi összhatás és a legjobb film kategóriában is jelölte a magyar alkotást.

Forrás: Filmalap