A filmet Fernando Trueba rendezi, aki 1994-ben Oscar-díjat nyert a Belle Epoque című filmjével, amelyben szintén Penélope Cropuzzal dolgozott. A Queen of Spain (Spanyolország királynője) vígjáték, amely egy az 1950-es években, Madridban zajló filmforgatás történetét meséli el. A történet szereplői már ismerik egymást, 1938-ban együtt forgatták a The Girl of Your Dreams című filmet. A Spanyolország királynője, az Álomlány folytatása, amelyben visszatérnek az eredeti szereplők, és húsz évvel később folytatódik a történet.

A Spanyolország királynője című filmben Penélope Cruz egy Macarena Granada nevű színésznőt alakít, akiből az eltelt 20 év alatt hollywoodi sztár lett, így tér vissza szülőföldjére, Madridba. A "film a filmben" történetben a hollywoodi sztár I. Izabella spanyol királynőt alakítja, de hatalmas bonyodalmakat okoz és totális káoszba sodorja filmbeli forgatást.

A film magyarországi forgatásért a nemrég Oscar-díjas Saul fia című filmet is gyártó Laokoon Filmgroup felelt, a szervízmunka itthoni vezető producere Stalter Judit volt. A forgatás Budapesten április elején fejeződött be, innen Madridba utazott a stáb, ahol előreláthatóan május végéig tart a munka.