Az idei program a film és a zene közel 125 éves közös történetét és fejlődését mutatja be. A filmzenetörténeti válogatásban helyet kapnak megzenésített némafilm klasszikusok, világhírű musicalek, mint például a My Fair Lady, az Ének az esőben, az Óz, a csodák csodája, legendás film noir-ok a Máltai sólyom-tól A Szamuráj-ig, western eposzok, a filmművészet kiemelkedő zenei témájú kultfilmjei mint a Ragtime, a Jazz Királya, a Mindhalálig zene, a Hair, az Evita, a Rocky Horror Picture Show, és csodálatos magyar zenés filmek is.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton célja, hogy újszerűen, érdekesen mutasson be értékes, frissen restaurált, a magyar és az egyetemes filmörökség részét képező klasszikus filmeket, ezzel is megszólítva a fiatalokat. Filmritkaságokat és ‘újrahangszerelt’, népszerű filmeket állítunk középpontba – mindezt nagyvásznon, varázslatos, igazi moziélményként” – emelte ki Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmalap - Filmarchívum igazgatója.

Vetítés a 2. Budapesti Klasszikus Film Maratonon (fotó: Déri Miklós)

Először láthatja a közönség a teljeskörűen restaurált Meseautó-t, melyhez egy izgalmas kiállítás is kapcsolódik majd. A rendszerváltás 30. évfordulóját külön filmes blokkal ünnepli a 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton. A 80-as évek olyan magyar zenés kultuszfilmek frissen felújított változatait is megtekinthetik a nézők, mint az Eszkimó asszony fázik, Kopaszkutya, István, a király.

A fesztivál tiszteleg a háromszoros Oscar-díjas magyar filmzeneszerző, Rózsa Miklós és az Oscar-díjas Kertész Mihály (Michael Curtiz) életműve előtt. Külön blokkban mutatják be a filmművészet meghatározó női alkotóinak, színészeinek - köztük Mészáros Márta, Agnès Varda, Putty Lia (Lya de Putty), Bánki Vilma (Vilma Banki), a némafilmes korszak női filmrendezői és producerei - filmjeit is. A közönség ismét élvezheti az európai filmarchívumok gyűjteményeinek restaurált filmritkaságait.

Az idei Klasszikus Film Maraton vendége lesz Michael Nyman világhírű filmzeneszerző (a három Oscar-díjjal kitüntetett Zongoralecke zeneszerzője és Peter Greenaway kultikus filmjeinek alkotótársa), Pierre Richard, a francia vígjátékok sztárja, a Balfácán, a Félénk vagyok, de hódítani akarok, a Magas szőke férfi felemás cipőben főszereplője, Udo Kier világhírű német származású,  amerikai színész, Bódy Gábor Psyché című filmjének főszereplője, valamint Magda Vásáryova színésznő, akit Jiří Menzel Sörgyári capriccio-jának elbűvölő szőkeségeként szeretett meg a magyar közönség. Szabó István berlini Ezüst Medve és Európai Filmdíjas Édes Emma, Drága Böbe című filmjének, a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált változatának bemutatójára Budapestre érkezik a film főszereplője, Johanna Ter Steege is.

Vetítés a 2. Budapesti Klasszikus Film Maratonon (fotó: Déri Miklós)

A fesztivál programja vetítéssorozattal emlékezik meg az év elején elhunyt világhírű magyar producerről, Andy Vajnáról. A Szent István téri Bazilikánál megrendezett ingyenes szabadtéri vetítések idén hat estén át várják a közönséget. A nézők óriásvásznon láthatják majd Jankovics Marcell teljeskörűen restaurált remekművét, a János vitézt, Koltay Gábor nagysikerű zenés filmjét, az István, a királyt 4K-ban felújított képi és Dolby hangminőségben, a Macskafogó-t, a Magas szőke férfi felemás cipőben-t (Pierre Richard jelenlétében), valamint Dziga Vertov klasszikusát, az Ember a felvevőgéppel-t, melyet Michael Nyman zenéje kísér. A 3. Budapesti Klasszikus Film Maraton további helyszínei az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, a Budapesti Francia Intézet és a Puskin mozi.

Az eseménysorozatot nemzetközi filmszakmai előadások, workshopok, mesterkurzusok, zenés programok, dokumentumfilm vetítések, és plakátkiállítás kísérik.
Eger városa idén is átveszi a Klasszikus Film Maraton programját és a szeptemberi Győri Filmnapok is válogat a bemutatott filmekből.

borítófotó: Magas szőke férfi felemás cipőben