Az idei fesztivál mottója akár az is lehetne: éld túl az életet animációval. Diyala Muirtól a Kék kezek című elsőfilmje került a versenyprogramba, melyben egy közösségi médiában elmerülő fiatal lány próbálja feldolgozni az elfojtott gyászát. Szintén első önálló filmjével jelentkezik Martina Scarpelli, akinek a Tojás című szürreális alkotása látható a fesztiválon, amely az étkezési zavarokkal élők fejébe enged betekintést a rendező saját élményei alapján.

Paulina Ziolkowska egy diákfilmmel jelentkezik: az idei Berlinalén külön elismerésben részesült Egészségedre! az emberek egymás közti zsörtölődő és idegbajos viszonyára reflektál egy absztrakt, vibráló színű animációban. Hegyi Olivér MOME-s diplomafilmje, a szakítás utórezgéseit fájóan humorosan bemutató Take Me Please című film többek közt Annecyban és Szarajevóban is szerepelt. 

Hegyi Olivér: Take me please

Az idei versenyprogramban több olyan rövidfilm is helyet kap, amelyek kvalifikálták magukat az Oscar-díj-jelölésre: a belga-holland Bloeistraat 11, melyet Annecyban a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjjal jutalmaztak, meglepő érzékletességgel ábrázolja két tinédzser lány felnőtté válását.

A svájci animációs dokumentumfilm, az Intimitás szintén kendőzetlenül beszél a női szexualitásról egy pornószínésznő önvallomása alapján. A Romániából érkező A váratlan, boldog halál című digitális bábfilm egy szürreális utazásra invitálja a nézőt a 20. század eleji román dadaizmus korszakába.

A rövidfilmes versenyprogramban szerepel továbbá a Cannes-i Filmfesztivál diákfilmeket felvonultató Cinéfondation programjában harmadik díjat elnyerő látványos Élettelen című angol-olasz bábanimáció, melyben egy hétköznapi lány élete törik darabokra – szó szerint. Az 5 évvel a háború után című francia animációs dokumentumfilmben egy etnikailag „terhelt” hátterű (zsidó anya és iraki apa gyermekeként születő) fiú keresi a helyét a mai, politikailag széthúzó világban.

Sergiu Negulici: Váratlan boldog halál

A Primanimán is bemutatkozik Turai Balázs első függetlenfilmje, a pimasz módon társadalomkritikus Róma bukása, melyben egy posztapokaliptikus paradicsomban vergődnek az atomtámadást túlélő lakosok. Varga Tímea Annecyt is megjárt MOME-s diplomafilmje, a Még nem egy magára hagyott kisfiú szemszögéből világít rá azokra a kínzó kérdésekre, amelyre sok egyedülálló szülő kényszerül. Az alkotóval itt beszélgettünk.

A gyerekfilmek válogatásában számos hazai alkotás mellett többek között fiatal francia, német, angol, belga, lengyel, orosz és cseh animációs rendezők gyerekeknek készült meséi mutatkoznak be. A magyar filmek között vetítik a Kipp-kopp a fűben című Marék Veronika-mese adaptációját, illetve a Hajótöröttek című új magyar rajzfilm-sorozat egyik frissen elkészült epizódját.

A nemzetközi mezőnyben helyett kapott a kanadai–horvát koprodukcióban készült A sündisznó otthona című fesztiváldíjas bábfilm, amely Branco Ćopić bosnyák író ismert meséjét dolgozza fel egy rendíthetetlen kis sünről. A francia Csere egy játékos mese arról, mi lenne ha szerepet cserélnének a gyerekek és a felnőttek.

Szeiler Péter: Hajótöröttek

A díjakat idén is háromtagú nemzetközi zsűri ítéli oda: Ducki Tomek lengyel-magyar animációs rendező, Kreet Paljas, a budapesti Anilogue programigazgatója és Pálos György filmrendező, producer. A gyerekfilmes versenyprogram zsűritagjai Balázs Zoltán, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszék vezetője, Czakó Judit többszörös Arany Olló- és Balázs Béla-díjas vágó, Gelley Bálint animációs rendező, producer.

A Primanima fődíja mellett kiosztják a legígéretesebb magyar alkotónak járó George Pal-díjat, valamint a legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat, melyeket a NMHH támogat. A két éve alapított Csermák Tibor-díjat a gyerekközönség körében legnépszerűbb mesefilm kapja, ezen kívül többek közt jutalmazzák a legjobb elsőfilmet, a legjobb diplomafilmet, valamint a legjobb diákfilmet is, illetve a közonség, a diákzsűri, hangzsűri és a civilekből álló PrimAlter zsűri is kiválasztja kedvencét.

A versenyfilmeken túl szertegazó panorámavetítések színesítik a programot. Televíziós premier előtt, a Primanimán lehet először, nyilvánosan megtekinteni a nemrég befejezett Candide kalandjai című, kultikusnak ígérkező sorozat valamennyi epizódját. Szintén premier előtt vetítik az új egész estés magyar animációs filmet, Milorad Krstić rég várt Ruben Brandt, a gyűjtő című akció-thrillerjét az alkotók jelenlétében.

Kreif Zsuzsanna: Candide kalandjai

Műsorra tűzik a neves ír stúdió, az Oscar-díjra is jelölt A kenyérkereső-t, Wes Anderson szédítő tempójú Kutyák szigete című bábanimációját, valamint Lichter Péter és Máté Bori a Berlini Kritikusok Hetén debütált The Rub című experimentális Hamlet-adaptációját. A Primanimán látható Magyarországon először az idei Zágrábi, majd az Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját is elnyerő Micsoda pompás torta! című belga bábanimáció is. 

A kínálatot workshopok, kiállítások és koncertek színesítik. Lichter Péter és Máté Bori filmrendezők a talált filmek nyersanyagát felhasználó kísérleti filmezés trükkjeibe avatják be a jelentkezőket, Kránicz Bence filmkritikus az animációs filmekről való szöveges elmélkedésben próbál utat mutatni a kritikaíró workshopon.

Szabó Zsuzsa bábanimátor és Iszlai József hangdesigner közös műhelye a helyspecifikus animációsfilm-készítés lehetőségeit kutatja. Az plakáttervezőként és videoklip-rendezőként is dolgozó Ducki Tomek saját munkáin keresztül mutatja be az animált mozgó- és grafikus állókép közti kapcsolódási pontokat.

Lichter Péter, Máthe Bori: The Rub

Kuriózumértékű képregényeket mutat be a Magyarországon élő angol Neil Wolstenholme magángyűjteménye, az esti jókedvet pedig olyan népszerű világzenei együttesek biztosítják, mint a Zuboly, a DzsinnKaladzsi és a Csángálló.

A Primanima fő helyszíne idén is a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központ és a BABtér, amely egész évben animációs programokkal várja az érdeklődőket. A gyerekfilmek versenyprogramját, szintén már hagyományos módon, a budaörsi helyszín mellett az alábbi magyarországi és határon túli városokban is kereshetik a családok: Pécs, Sopron, Szekszárd, Csíkszereda, Kolozsvár, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Székelyudvarhely.

Forrás: Primanima