Az Uránia kávéházában ma este 19 órakor kerül sor a megnyitóra, amit 20 órakor az Anyai szív (Poziţia copilului / Child's Pose) bemutatója követ. Călin Peter Netzer filmje a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte az Arany Medve-díjat, megkapta a Nemzetközi Filmkritikusok FIPRESCI-díját valamint a Namuri Nemzetközi Frankofón Filmfesztivál Bayard d’Or-díját is. Női főszereplője, Luminiţa Gheorghiu pedig a legjobb női alakításért járó díjat hozhatta el. Ha ő nem is, de a film férfi főszereplője, Bogdan Dumitrache jelen lesz a bemutatón. Ráadásul nem is siet haza, 16-án tapaztalatait, és forgatási élményeit osztja majd meg a hallgatókkal a Színház- és Filmművészeti Egyetem workshopján.

Anyai szív trailer

Itt lesz Cristian Mungiu Cannes-ból a legjobb női alakítás és legjobb forgatókönyv díját elhozó filmje, a Dombokon túl. Két árvaházi barátnő kalandjai egy román kolostorban, a 4 hónap, 3 hét, 2 nap rendezőjétől. Ha realista mesére fájna a fogunk, megnézhetjük Adrian Sitaru abszurd tragikomédiáját, az Házi Á(llat)okat. A mindig lesznek rockerek alapigazságot Marian Crişan filmje, a Rocker erősíti, melyben egy kiégett rocker, és egy lejtőn épp lefelé csúszó rockzenész világít rá a mai román társadalom hibáira. A dolog pikantériáját az adja, hogy történetesen egy apa-fiú párosról van szó. Nem hiányozhat a programból a dokumentumfilm sem, a műfajt idén Laurenţiu Damian filmje képviseli. A Viharban. A sziget Silviu Purcărete román színházi rendező előtt tiszteleg, és Shakespeare A vihar című darabjának színrevitele során mutatja be a craiovai „Marin Sorescu” Nemzeti Színház színészeinek munkáját.

hazi-allatok 600

A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet, az Uránia Nemzeti Filmszínház és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésével valósul meg. A játékfilmeket magyar, a dokumentumfilmet angol felirattal vetítik. Kedvezményes jegyár 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 700 Ft.