Összesen 112 országból beérkezett 3370 nevezésből választották ki az animációs filmek legnagyobb presztízsű nemzetközi fesztiváljának idei versenyprogramjait. A június 11-17. közötti nagyszabású szemle válogatását most jelentették be a szervezők, a meghívottak között rekordszámú magyar film szerepel, mely a hazai alkotócsapatok kiemelkedő tehetségének és szaktudásának elismerése. Gauder Áron új filmje, a hazai mozikban jelenleg is látható Kojot négy lelke a fő versenyprogramba kapott meghívást. A rendező pályafutása 2005-ben éppen Annecy-ban indult, ahol elnyerte a fesztivál fődíját, a Annecy Kristályt a Novák Erikkel közös Nyócker! című vígjátékért.

A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú indián történetben az olajvezetékek fektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok. Az otthonukért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely Kojot kalandjain keresztül hozza közel a mai nézőhöz az indián bölcsességet és megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba állítani.

Műanyag égbolt / Fotó: Salto Films

A Kojot négy lelke nemzetközi premierje az Egyesült Államokban lesz a napokban, két nagy amerikai fesztiválon, Arizónában és Floridában párhuzamosan debütál. A filmről itt olvasható kritikánk, a rendezővel készült podcast adásunk pedig ide kattintva hallgatható meg. A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában készült, producere Temple Réka.

Annecy-ban, a Contrechamp versenyben láthatja először a külföldi közönség a Kecskemétfilm gyártásában készült Toldi mozifilm feldolgozást, mely Jankovics Marcell utolsó alkotása, társrendezője Csákovics Lajos, producere Mikulás Ferenc volt. Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz, történetén keresztül tanúi lehetünk az irgalmatlan erejű kamaszfiú felnövésének, aki megtanulja uralni a saját képességeit, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson. Nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át, de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is. Kritikánk itt érhető el, Csákovics Lajos pedig itt mesélt nekünk készítéséről.  

Az idei Berlinalén volt a világpremierje a korunk égető kérdéseit feszegető Műanyag égbolt című magyar-szlovák sci-fi koprodukciónak, mely Annecy-ba is meghívást kapott. Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezőpáros első mozifilmje egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, az emberi testbe ültetett növényt kísérleteznek ki. Ebben a kegyetlen világban, ahol a túlélésnek súlyos ára van, egy férfi minden szabályt áthág, hogy megmentse a felesége életét. Kritikánk itt olvasható rola. 

Tomi, Polli és a Ház Szelleme / Fotó: Filmfabriq

Az alkotók a rotoszkóp technika segítségével leforgatott jelenetekben kockáról-kockára rajzolták át a film szereplőit, hogy legapróbb rezzenéseik is láthatók legyenek. A karaktereket körülvevő 3D-s világ a nézőket látomásszerű utazásra viszi a jövőbeli Magyarországon és Szlovákiában.
A Műanyag égbolt a SALTO Film gyártásában készült, producere Fülöp József és Sipos Orsolya, társproducere Petrányi Viktória. 

A Filmintézet támogatásával készült Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukciót szintén Annecy-ban láthatja először a nemzetközi közönség. A stop-motion technikával készült bábanimáció Filip Pošivač cseh rendező első egész estés mozifilmje, vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjamin, zeneszerzője Balázs Ádám volt. A családi mesefilm történetében karácsony közeledtével fény és sötétség csap össze egy ódon bérházban, ahol Tomi, a különleges kisfiú és barátja, a bérház új lakója, Polli élnek át izgalmas kalandokat és közös erővel felderítik a ház szellemének rejtélyét.

A Tomi, Polli és a Ház Szelleme magyar koproducere Osváth Gábor (Filmfabriq), a filmet a tervek szerint a hazai közönség decembertől láthatja a Vertigo Média forgalmazásában.

A májusi cannes-i világpremiert követően Annecy-ban is versenyez Buda Flóra Anna 27 címmel, a Boddah gyártásában francia koprodukcióban készült rövidfilmje, a vizsgafilmek versenyében indulhat Mira Kristóf Zénó MOMÉ-n készült alkotása a Fox Tossing, és levetítik Tóth Luca Superbia című 2016-ban Cannes-ban bemutatott rövidfilmjét is.

Forrás: NFI / Címlapkép: Kojot négy lelke / Fotó: Cinemon