A 27 egy szüleivel élő felnőtt lány ábrándozásairól szól. A szereplőknek Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk kölcsönzi a hangját. 

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a MOME animációs rendező szakán. Entropia című diplomafilmje megnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat a 2019-es Berlinalén. A rendező a 27-et eredetileg a viborgi Open Workshop keretében fejlesztette, 2020-ban elnyerte az annecy-i fesztivál MIFA pitchfórumának Ciclic-díját, melynek keretében hat hónapig fejlesztette filmtervét Franciaországban.

A 27 a francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal, Pierre Baussaron, Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A film hangmérnöke Lukács Péter Benjámin, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte.  

27 (Forrás: Dot & Line)

A gyártó Boddah nevű formációt 2013-ban alapította Osváth Gábor, Rév Marcell és Szimler Bálint a Balaton Method című zenés film gyártására. A cég az elmúlt évek néhány legsikeresebb hazai animációjáért felelt: van köztük, mely a cannes-i Kritikusok Hetén debütált (Tóth Luca: Superbia), két alkotás premierje a Berlinale-n volt (Bucsi Réka: LOVE, Tóth Luca: Lidérc úr), míg tavaly az Annecy-i Animációs Filmfesztivál fődíját is elnyerte Turai Balázs Amok című filmje. A Boddah jelenleg Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs első egészestés alkotását, a Forró helyzet a hüllők bolygójánt fejleszti.

A 76. cannes-i fesztivál záróünnepségén a rövidfilmek Arany Pálmáját Enyedi Ildikó fogja átadni, a zsűriben mellette foglal helyet Ana Lily Amirpour iráni-amerikai forgatókönyvíró, rendezőnő, Charlotte Le Bon kanadai színésznő, rendezőnő, Karidja Touré francia színésznő és Shlomi Elkabetz izraeli rendező, forgatókönyvíró, színész, producer. A legjobb rövidfilmnek járó elismerés mellett ők döntenek a filmes iskolák legjobb vizsgafilmjeiről is. A rövidfilmes versenybe 12 országból válogattak be filmeket: Magyarország mellett Argentínából, Kolumbiából, Spanyolországból, az Egyesült Államokból, Franciaországból, Indonéziából, Izlandról, Norvégiából, Lengyelországból, az Egyesült Királyságból és Ukrajnából.

Címlapkép: Buda Gábor