Az idei fesztivál több okból is kiemelkedő jelentőségű: a mozi ebben az évben ünnepeli kapunyitásának 100., valamint Zsigmond Vilmos születésének 90. évfordulóját.
A szakmai és sajtó körökben sok elismerést kiváltó fesztivál szervezői ez alkalomból szeretnék még szélesebbre tárni kapuikat: sok olyan programot terveznek, amelyek Szeged lakosságát, filmbarátait is megszólítják, valamint terveik szerint meghívják Zsigmond Vilmos családját, és mindazokat a filmes szakembereket, akik az elmúlt években támogatták, segítették a munkájukat, vagy zsűritagként vettek részt a fesztiválon.

Az életmű-díjas máris megvan, Popovits Lőrinc szobrászművész kisplasztikáját Ragályi Elemért és Kende Jánost követően az idén Máthé Tibor kapja. A nevezések száma idén rekordot döntött: 67 nagyjátékfilmet, 430 kisjátékfilmet és 41 kísérleti filmet neveztek az alkotók. A legtöbb nevezés Spanyolországból, Mexikóból, Amerikából, Belgiumból, Németországból, Oroszországból és természetesen Magyarországról érkezett. A közelmúltban bemutatott magyar alkotások szinte mindegyikét nevezték az operatőrfesztiválra, így a Drakulics elvtárs, a Valan, az Akik maradtak, a FOMO, a Seveled, a Guerilla, a Szép csendben, a Szeretlek mint állat, a Déva című filmeket.

A neves, Kossuth-, diák Oscar- és Balázs Béla-díjas operatőrökből, rendezőkből álló válogató zsűri megkezdte munkáját, a versenybe került filmek listáját március 18-án teszik közzé a fesztivál honlapján.

A címlapfotó a fesztivál honlapjáról származik.