"Babonás és csoda
tündéri palota,
mely sorsokat remekbe mintáz,
az álmainknak várfoka: a színház...”
(Kosztolányi Dezső: Szavak, 1922)

100 éve, 1922. november 21-én nyitották meg a Corvin mozgóképszínházat. Nem sok mozi mondhatja el magáról, hogy megnyitását a kor egyik leghíresebb költője kifejezetten erre az alkalomra írt versével köszönti. De nemcsak Kosztolányi Dezső gesztusa miatt különleges: a régi filmszínházak közül az egyetlen, melynek neve a nyitás óta nem változott. A kilencvenes évek közepe óta a legnagyobb mozisikereket vetíti, és számos kulturális esemény, díszbemutató és filmfesztivál helyszíne is.

A Corvin mozi üzemeltetőinek terve szerint ősztől a mozi két terme (Jávor, Karády) is csatlakozik a Budapest Film artmozi hálózatához, így a nézők a korábbinál még színesebb kínálattal találkozhatnak. A mozi a továbbiakban 5 teremmel (Korda, Kabos, Jávor, Karády, Radványi) várja a közönséget.

 

Ünnepi programsorozatukkal ennek az évszázadnak a legfontosabb állomásait, legendás bemutatóit idézik fel. Maratoni filmnézéssel indítanak: a Corvin moziéjszaka a közelmúlt egyik legsikeresebb eseménye, és ahogy mindig, úgy most is egyetlen karszalaggal látogatható. Ezt követően visszatérnek a kezdetekhez: a Névadók mozija sorozatban a nyitástól az ötvenes évekig vetített fontos alkotások láthatók a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotóitól, Az aranyembertől az Állami áruházig, az előadások előtt korabeli filmhíradóval. A Best of sorozatban a külföldi legendás bemutatókat idézik fel, olyan filmekkel, amelyekre nem egyszer a „villamosmegállóig állt a sor” (E. T., Csillagok háborúja, Ben-Hur). Ez csak néhány cím az ünnepi műsorból, de nem feledkeznek meg a magyar kasszasikerekről sem: vetítik a Kontrollt, az Üvegtigrist, a Macskafogót, a Vukot és a Csinibabát is. Meglepetés vendégeket is várnak, de lesz közönségtalálkozó és mozitörténeti séta is. A Best of Corvin néhány vetítését bevezeti, és az egyes magyar filmekhez kapcsolódó közönségtalálkozókat moderálja Kovács Gellért Filmszerész, filmes újságíró.

A teljes programról különösen szép kiállítású programfüzet is készült. A Moziéjszakára karszalagokat és Corvin 100 többi vetítésére augusztus 11-től lehet jegyeket vásárolni. Részletek és egyéb információk a mozi honlapján találhatók.

Forrás: Corvin mozi