Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléjét július 3. és 11. között rendezik a népszerű nyugat-csehországi fürdővárosban. A jubileumi filmszemlét Oren Moverman Time Out of Mind című filmje nyitja meg, amelynek Richard Gere a főszereplője. A film egy New York-i hajléktalanról szól, aki megpróbál újra közel kerülni a lányához. A film bemutatóján Richard Gere mellett a film másik főszereplője, Jena Malone amerikai színésznő és énekesnő is jelen lesz. A hagyományosan kilencnapos seregszemlét a Leslye Headland rendezte Sleeping with Other People című alkotásának bemutatója fogja zárni, amely az idei Sundance fesztiválon nagy sikert aratott.

 

Time Out of Mind előzetes

A fesztiváligazgató elmondása szerint Gere és Malone mellett a filmfesztivál idején Karlovy Varyba látogat Sean Ellis rendező és Jamie Dornan színész is, akik filmet terveznek forgatni Reinhard Heydrich, a cseh protektorátus náci helytartója ellen a 2. világháború idején Prágában elkövetett merényletről. A film munkacíme Anthropoid (ez a Heydrich elleni merénylet fedőnevére utal) és a forgatás várhatóan már júliusban elkezdődik. A fesztivál vendége lesz George A. Romero rendező és producer is.

Visszatér Karlovy Varyba Harvey Keitel színész is, aki 2004-ben életműdíjat kapott a fesztiválon. A fesztiválon három magyar filmnek lesz bemutatója: Horváth Lili első játékfilmje, a Szerdai gyerek és Nemes Gyula Zero című alkotása a szemle East of the West versenyprogramjába kapott meghívást, Szabó Mátyás Határ című diplomafilmje pedig a Future Frames elnevezésű rövidfilm-válogatásban lesz látható.

(forrás: MTI)