A legvidámabb barakk Varga Noémi filmje, amellyel a londoni Royal College of Art mozgókép szakán diplomázott 2016-ban. Az alkotást beválogatták a most induló Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál Bright Future programjába, amely főleg elsőfilmes, fiatal rendezőkre fókuszál. Noémi első egészestés dokumentumfilm-terve korábban a Filmalap - Inkubátor Program-ban versenyzett, jelenleg fejlesztés alatt áll. Király Tamás divattervezőről szóló filmtervéről itt mesélt részletesen.
 
A film a rendező anyai nagyanyjának élettörténetét bemutatva dolgozza fel a szocialista múlt súlyos örökségét. A tizenöt perces kísérleti dokumentumfilm egyetlen snittben követi végig egy budapesti társbérlet mindennapjait, a Kádár-kori társadalmi berendezkedés sajátosságait és az egyéni sorsokra gyakorolt drámai hatását.
 
Az alkotó a dokumentumfilm műfaji határainak feszegetésével és a fikciós film eszköztárából kölcsönzött elemekkel vállaltan a nézők érzelmekre kíván hatni. Varga Noémi korábbi filmjeit a London Short Film Festival-on, a nemzetközi Sheffield Doc/Fest-en és a londoni kortárs művészeti intézetben, az Institute of Contemporary Arts-ban mutatták be. 
 
A legvidámabb barakk a London Short Film Festival-on debütált 2017. januárjában, ahol elnyerte a Legjobb rövid dokumentumfilm-nek járó fődíjat. 
 
Forrás: Nedeczky Dóra, Mindwax