Ruben Östlund előző filmjével, A négyzettel Arany Pálmát nyert, a társadalomkritikus vígjáték mintegy párfilmje lesz A szomorúság háromszöge, amelyben egy óceánjáró utasai és legénysége kerül erkölcsi, és etikai megpróbáltatások sora elé, és feszegetik a társadalmi normák határait. A filmben mások mellett az Oscar-jelölt világsztár, Woody Harrelson is fontos szerepet játszik. 

Az iráni származású Ali Abbasit szintén Cannes-ban díjazták előző filmjéért, az Oscar-díjra is jelölt Határesetért. Mostani, Szent pók című alkotása már a cannes-i világpremier előtt komoly visszhangot kapott. A film főhőse egy vallásos családapa, aki a szent iráni város, Meshed bűntől való megtisztítását tűzi ki célul, ezért prostituáltak meggyilkolásába kezd. Több nő megölése után isteni küldetését a társadalmi közöny veszi körül, ami még elkeseredettebbé teszi a férfit. 

Szent pók

Hasonlóan nagy várakozás előzi meg Tarik Saleh Fiú a mennyből című thrillerének bemutatóját. A kairói eset című politikai thrillerével már számos elismerést begyűjtő svéd rendező ismét a kiváló skandináv színész, Fares Fares főszereplésével készített bűnügyi filmet. A történet gyújtópontja egy imám halála, akinek utódlása elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni, az események középpontjába kerül egy fiatal, akire, mint isteni küldöttre kezd a közösség tekinteni.

A szomorúság háromszöge, a Szent pók és a Fiú a mennyből magyar forgalmazója a Vertigo Média, mindhárom alkotás hazai premierje a szeptemberi Skandináv Filmfesztiválon várható, amit az országos mozipremierek követnek majd szeptember-október folyamán.

A 75. cannes-i filmfesztivált május 17. és 24. között rendezik meg.

Forrás: Vertigo Média