Traub Viktória filmje az érzelmi kiszolgáltatottságról szól, történetében a nyolcéves Tilda emlékképei elevenednek meg saját cirkuszát működtető családjáról, amelynek jelenetről jelenetre tárul fel titkokkal teli múltja. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak. Traub Viktória alkotását január 10-től a Vertigo Média forgalmazásában bemutatott Cristian Petzold Tranzit című filmje előtt fogják vetíteni.

A Sellők és rinocéroszok az elmúlt időszakban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt, mint az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál a Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, vagy a kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál. Elvitte az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál, az amerikai California Women's Film Festival, a IV. Verashort Festival, legutóbb pedig Wiesbadenben nyerte el a legjobb filmnek járó díja. A magyar mozinézők mellett hamarosan a francia és a német közönséghez is eljut, miután az ARTE kulturális televíziós csatorna megvásárolta a forgalmazási jogait.


A kisfilm forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt. A film vágói Bacskai Brigitta és Polecsák Lajos, sound designere Vadon Zoltán, producere Dus Polett. Traub Viktória Eső című rövidfilmje 2009-ben elnyerte a Pozsonyi Early Melons Fesztivál fődíját, és a Szentpétervári Filmfesztivál The Best Figurative Decision Open díját. Vastojás című munkája 2015-ben legjobb animációnak szóló díjat nyert a San Diegoi Nemzetközi Gyermek Filmfesztiválon és a 4. Delhi Shorts Nemzetközi Filmfesztiválon is.

Forrás: MTI