December 16. és 23. között rendezik meg a francia filmfesztivált, amely egy egészen különleges helyen, a Les Arcs síparadicsomban ad otthont a több, mint 120 vetített filmnek, filmvásárnak, koncerteknek és síversenynek is. A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjat péntek este adja át a héttagú zsűri, amelynek elnöke Céline Sciamma francia filmrendezőnő. Clotilde Courau, Natacha Régnier és Sami Bouajila francia színészek, Jevgenyij Galperine grúz zeneszerző, valamint Alanté Kavaité észt rendezőnő mellett Nemes Jeles László, az Oscar-díjat nyert Saul fia rendezője foglal helyet a zsűriben.

Idén nyáron a diák Oscarért is versenybe szállt Freund Ádám Földiek című rövidfilmje, amely márciusban a Friss Hús Nemzetközi Filmfesztivál magyar fődíjával indította az évet. Freund Ádám Az utolsó ajándék című játékfilmtervét a Les Arcs filmiskolás vásárán (Film School Village) mutatja be, ahol európai filmes intézetek frissen diplomázott diákjai mutatják be tervüket

Freund Ádám

Az utolsó ajándék egy fekete komédia, amelyben a halálos betegséggel diagnosztizált nagymama a családi gyászmunka közepén egyszer csak csodálatos módon felgyógyul, haldoklása “megreked”. A film egy misztikus elemekkel tűzdelt elengedéstörténet, ami szeretetteljes humorral és iróniával beszél egy krízisben lévő családról, a halálról és a csodákról.

Horváth Lili (Uszodai tolvaj, Napszúrás) első nagyjátékfilmje, a Szerdai gyerek két díjjal tért haza az 50. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválról, ahol az East of the West szekció legjobb alkotása lett és a külföldi kritikusok FEDEORA díjjal is megjutalmazták. Következő nagyjátékfilmjét a fesztivál ideje alatt megrendezett koprodukciós filmvásáron (Coproduction Village) mutatja be:

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmterv a romantikus dráma és a pszichothriller műfaji elemeit vegyítve meséli el egy nagy szerelem történetét. Márta, a negyvenes idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy viszontlássa a férfit, aki viszont azt állítja: sosem találkoztak azelőtt. A projekt a Magyar Nemzeti Filmalap forgatókönyv-fejlesztési támogatásával készül, producerei Csernátony Dóra, Horváth Lili és Miskolczi Péter, a forgatást 2018-ra tervezik.

Horváth Lili (Fotó: Kallos Bea, MTI)

További részletek a fesztiválról a hivatalos oldalon találhatóak.