Hatrészes tévésorozatot készít Giuseppe Tornatore rendező és a Tökéletes idegenek producere, Marco Belardi Tornatore saját, leghíresebb alkotásából. Az önéletrajzi ihletésű Cinema Paradiso egy Salvatore (fiatalkori becenevén Toto) nevű filmrendező szicíliai gyerekkoráról és a helyi mozigépésszel kötött barátságáról szól. Az 1988-ban bemutatott film hazájában és nemzetközileg is hatalmas siker volt, megnyerte a legjobb idegennyelű filmnek járó Oscar-díjat, és nem mellesleg az olasz filmgyártás felvirágoztatójaként ünnepelték.

Az alkotók szerint a sorozat hűen követni fogja a mozifilm sztoriját, de bizonyos történetszálakat kibővítenek, hogy jobban bemutassák a második világháború utáni olasz társadalmat. A producer szerint az anyai erő, a baráti szolidaritás, a szexualitáshoz kötődő tabu és kényszerkitelepítés témáit szövik bele a cselekménybe. Tornatore íróként és rendezőként jegyzi majd a sorozatot, már a pilot forgatókönyvén dolgozik és 2023-ban fogja leforgatni. 

A producer jelenleg egy meg nem nevezett amerikai streaming szolgáltatóval tárgyal a forgalmazásról, a sorozat indulásához pedig egy dokumentumfilmet is tervez, ami a kultikus eredeti készítését mutatja be a kezdetektől. 

Forrás: Variety / Címlapkép: Cinema Paradiso