A cannes-i fesztivál – amely a világ legfontosabb fesztiválja, nem megbántva ezzel senkit – hatalmas lökést adott a karrieremnek” - nyilatkozta Lee, akinek első nagyjátékfilmjét, a Nora darling-ot 1986-ban díjazták a Rendezők két hete nevű szekcióban. 1989-ben már a hivatalos versenyprogramban vetítették a Szemet szemért című alkotását. Összesen hét filmjét hívták meg Cannes-ba, legutóbb a Csuklyások-at, amelyet a fesztivál nagydíjával jutalmaztak. „Végezetül megtisztelve érzem magam, hogy én lehetek az első afrikai diaszpórából származó ember, akit meghívtak a cannes-i, vagy általában véve egy rangos fesztivál zsűrielnökének.

„Spike Lee nézőpontja sosem volt olyan értékes, mint most” - olvasható a fesztivál közleményében. „Cannes mindig is otthonul szolgált és hangszórót adott azoknak a kezébe, akik megkérdőjelezik a világban elfoglalt helyzetünket és a berögzült gondolkodásmódokat. Lee harsány személyisége biztosan felkavarja majd a dolgokat. Milyen zsűrielnök lesz belőle? Derítsétek ki Cannes-ban!

2019-ben az Alejandro González Iñárritu által vezetett zsűri az Élősködők-nek ítélte oda az Arany Pálmát, a dél-koreai thriller hétfőn hat Oscar-jelölést gyűjtött össze. A fesztivál rangját mutatja, hogy a Volt egyszer egy Hollywood, a Nyomorultak és a Fájdalom és dicsőség is ott debütált, a tavalyi cannes-i filmeket összesen 20 Oscar-díjra jelölték.

A 73. Cannes-i Filmfesztivált május 12. és 23. között rendezik meg, a Filmhu tudósítója idén is ott lesz a riviérán.

forrás: Variety, IndieWire