Christiane Kubrick és Jan Harlan (Stanley Kubrick özvegye és sógora - a szerk.) közreműködésével egy nagyszabású projekten dolgozunk az HBO-nak, Stanley eredeti Napoleon forgatókönyve alapján” — nyilatkozta Spielberg a berlini filmfesztiválon a hétrészesre tervezett minisorozatról. A rendező a Berlinale idei életműdíjasa.

A Napoleon forgatókönyvét Kubrick 1961-ben írta, miután két éven át kutatta a francia császár életét. Több ezer oldalnyi könyvet és feljegyzést olvasott el, folyamatosan konzultált történész szakértőkkel és több, mint tízezer jegyzetet és terepszemlés fotót készített, már-már megszállottan kutatva minden elérhető információt. A filmet egy grandiózus léptékű, három országban (Franciaország, Egyesült Királyság, Románia) leforgó, több, mint 40 ezer statisztát felvonultató alkotásként képzelte el.

Stanley Kubrick

Egy pénzügyi támogatóinak írt levélben Kubrick bizonytalanságát fejezte ki a terve megvalósíthatóságát illetően, ugyanakkor “a valaha készített legjobb filmet” szerette volna létrehozni, ám a forgatást már sosem kezdhette el. A nagy stúdiók (az MGM és a United Artists) a hatalmas költségvetési igények miatt visszaléptek a projekttől, túlságosan kockázatosnak ítélték meg azt.

Nem ez az első alkalom, hogy egy befejezetlen Kubrick-filmtervet Steven Spielberg vesz kézbe. A 2001-es A.I.- Mesterséges értelem című film elkészítését Kubrick 1999-ben bekövetkezett halála után vállalta magára. 

Forrás: Empire Online