Kim Ki-duk tizenharmadik filmje - Time

Több zsűri is értékeli a fesztivál filmjeit. A mustra fődíjáról döntő héttagú nemzetközi zsűri elnöke Goran Paskaljevic lesz, aki saját bevallása szerint akkor döntötte el, hogy rendező lesz, amikor tizenöt éves korában (még nézőként) ellátogatott Karlovy Varyba. Az öttagú dokufilmes zsűri élén Fabrizio Grosoli kritikus, producer és fesztiválszervező áll. Szintén öt tagból áll az East of the West szekció zsűrije, elnöke Gulnara Abikejeva, a kazah Eurasia nemzetközi filmfeszivál művészeti igazgatója. Újdonság az Europa Cinemas zsűri, amely az új európai filmeket fogja szemlézni.

Fesztiválok és hírességek

Tizenöt Cannes-i filmet is bemutat a cseh fürdőváros: Pedro Almodóvar Volvere a legjobb forgatókönyv és legjobb színésznők elismerésével távozott a Croisette-ről. De itt lesz még Aki Kaurismäki új munkája a Lights in the Dusk is,  a török egzisztencializmus mestere, Nuri Bilge Ceylan francia koprodukcióban készült Climates című munkája, és Pálfi György szemlefődíjas Taxidermiáján is először Cannes-ban akadt meg a nagyvilág szeme. Karlovy Vary együttműködésben a függetlenfilmes kultfesztivállal, a Sundance-szel, az alapítvány huszonötödik születésnapja alkalmából tíz filmből álló válogatást mutat be, amelyek között ott van Gus Van Sant Gerry-je, Todd Solondz Isten hozott a babaházban-ja mellett Tom McCarthy Állomásfőnöke is.

Életműdíjban részesül Andy Garcia, aki idén rendezőként debütál a hetvenes évek Havannájában játszódó romantikus drámájával, a Lost City-vel. Garcia a rendezés mellett a produceri teendőket is magára vállalta, a főszerepet is ő alakítja és a zenéjét is ő szerezte. A Lost City európai premierje Karlovy Varyban lesz. Szintén Kristály Glóbusz a jutalma a Gyűrűk ura producerének és a New Line Cinema alapítójának, Robert K. Shaye-nek.

De a hírességek sora még bőven nem ért véget: Luc Besson hozza magával az Angel-A-t, Terry Gilliam a Tideland-et kíséri, Andrucha Waddington a House of Sand-del érkezik, a Berlinale nyertese, Jasmila Žbanic sem hagyja magára Grbavica című munkáját. Richard P. Rubinstein személyesen hozza el George A. Romero Martin-ját és Creepshow-ját.

Andy Garcia első rendezése - Lost City

Filmek garmada

A közönség a fesztivál versenyprogramjában láthatja először a finn Aku Louhimies a Taxisofőr motívumai alapján készített drámáját: a Frozen City-t. Alexander Rogozhkin harmadszorra szerepel a versenyprogramban, ezúttal egy háborús drámával a Transit-tal. A norvég Reprise is Karlovy Varyban tartja bemutatóját, Spanyolországból a My Quick Way Out érkezik. A tizenöt versenyfilm között helyet kapott a cseh Hrebejk legújabb munkája is, a Beauty in Trouble.

East of the West izgalmasnak ígérkező versenyprogramját erősíti Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmje is. A Transilvánián fődíjat nyert 12:08 East of Bucharest mellett az orosz Gaspartum és a román Love Sick is versenyben van. Világpremier a bolgár Monkeys in Winter, a Tomorrow Morning Szerbia and Montenegróból, és az orosz Spot-ot sem látta még a nemzetközi közönség.

A Horizons szekcióban kapott helyet az a negyven film, amelyeket más fesztiválokon már elhalmoztak díjakkal. Lesz itt Oscar díjas Tsotsi, Arany Pálmás Volver, Berlinale nyertes Grbavica, valamint Luc Besson Angel A című munkája, Nani Moretti és Ceylan legújabb filmjei. Az ARIFF-on bemutatott Baltasar Kormakur krimi, a Little trip to heaven is megtekinthető lesz Karlovy Varyban, Michael Winterbottom duplázott: a Guantanámó mellett a teljesen más jellegű Thristram Shandy adaptáció, A cock and bull story is meghívást kapott.

Another View szekcióban a szokatlan, egyedi és kísérleti jellegű alkotások kaptak helyet. Dave Chappelle’s Block Party dokumentumfilmben Michael Gondry nyújt egyedi zenei élményt, az ötvenes évek Amerikájának szexikonjával foglalkozik a The Notorious Bettie Page, a valóságról és fantáziáról szóló filmesszé a The Pervert’s Guide To Cinema címet viseli, és nem utolsósorban a sokakat megosztó magyar Taxidermia is ebben a szekcióban szerepel.

Thristram Shandy adaptáció - Cock and bull story

Variety Critics’ Choice: Europe Now! szekció az európai mozi sokszínűségét és élénkségét mutatja be. Variety, a Karlovy Vary Film Fesztivál és az European Film Promotion (EFP) közösen állítják össze ezt a különösen népszerű válogatást, amelybe idén meghívást kapott Kocsis Ágnes első nagyjátékfilmje, a Friss levegő is.

A versenyben lévő dokumentumfilmek két kategóriában versenyeznek: külön szekcióban mérkőznek meg a harminc percnél rövidebb illetve hosszabb alkotások. A Sundance-nyertes mexikói film az In the Pit mellett kiemelkedik Gillian Armstrong Unfolding Florence: The Many Lives of Florence Broadhurst című munkája, mindkettő a cseh városban lesz először látható Európában.

Visions of Seven blokkban hét francia rendező mutatja be a felnőtté válás és az identitás keresés problémáit, Noémie Lvovsky és Lorraine Lévy női szempontból is megvizsgálják a témát, de itt lesz még Claude Chabrol, François Truffaut, Claude Miller, André Téchiné és Philippe Garrel egy-egy filmje is.

Hat nagyjátékfilm és hét rövidfilm keretében fókuszálnak a brit filmtermés elmúlt öt évére a Focus on British Film szekcióban. Ken Loach rajongói örvendhetnek a Navigators-nek, a többiek pedig Sandra Goldbacher Me Without You című filmjének. Dominic Savage Out of control című filmjét a cseh bemutatóra a főszereplő Leo Gregory kíséri el.

Matthew Barney varázslatos világának is külön szekciót szentelnek Celluloid Dreams névvel, amelynek keretében a legújabb, Björk főszereplésével készült Drawing Restraint 9-t is műsorára tűzi a fesztivál. John Huston születésének századik évfordulójának alkalmából hat filmet tűz műsorára a fesztivál, a programot a legendás Sierra Madre kincse nyitja meg. Az amerikai mozi legendájának fia, Danny Huston is a cseh fürdőváros vendége lesz.

A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál Közép-Európa egyetlen A kategóriás mustrája. A város mintegy hétszáz kilométerre van Budapesttől, autóval kényelmesen megközelíthető. Az időjárás szikrázó napsütést ígér.