Az Oscar-díjas rendező jelen lesz Zárójelentés című filmje július 28-i vetítésén az erdélyi városban - közölte a Szabadság című kolozsvári napilap kedden. Szabó István a TIFF zárógáláján veszi át hivatalosan is a 2018-ban neki ítélt életműdíjat, és kolozsvári tartózkodása idején mesterkurzust tart a Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Filmművészeti Karán.

A július 23. és augusztus 1. között zajló TIFF vendégei között lesz még Guillermo Arriaga forgatókönyvíró, Christian Jeune, a cannes-i filmfesztivál vezetőségi tagja, Katriel Schory izraeli producer, Hajdu Szabolcs, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga és Uberto Pasolini rendezők.

Zárójelentés / Fotó: Intercom

A szervezők korábban azt közölték, hogy idén kilenc magyar filmet vetítenek a TIFF-en. A versenyprogramban szerepel Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotása, a másik nyolc film pedig a fesztivál magyar napján lesz látható. A közönség láthatja Nagy Dénes Természetes fény, Fliegauf Benedek Rengeteg - Mindenhol látlak, Felméri Cecília Spirál, Szabó István Zárójelentés, Hajdu Szabolcs Békeidő, Krasznahorkai Balázs Hasadék, Dér Asia és Haragonics Sári Anyáim története, valamint Huszárik Zoltán Szindbád című filmjét.

Idén a spanyol filmművészet áll a TIFF középpontjában, amelynek a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál a partnere.

Forrás: MTI 
Címlapkép: Szabó István / Fotó: Kallos Bea/MTI