Május 19. és 25. között tizenhatodik alkalommal rendezték meg a cannes-i filmfesztivál ScripTeast workshopját, melyen tizenegy filmtervet mutattak be az alkotók. Az Európai Unió által támogatott ScripTeast kifejezetten a kelet- és közép-európai forgatókönyvírók projektjeire jött létre, mivel a varsói székhelyű Független Filmalapítvány (Independent Film Foundation) szerint kiaknázatlan potenciál van a régió forgatókönyvírói területén. A többhónapos workshop utolsó helyszíne Cannes-ban volt: a fiatal filmesek producerekkel, rendezőkkel és forgatókönyvírókkal konzultálhattak terveikről.

A 11 pitchelő közt volt Daoud Dániel és Szabó Simon is, akik Marad az űr (Our Place Is Outer Space) című forgatókönyvüket mutatták be. A történet főhőse két 10 éves kisfiú, a visszahúzódó Dávid, aki szüleivel városról-városra költözik és Benji, akit osztálytársai különcsége miatt rendszeresen bántalmaznak. A két fiút Benji különleges titka hozza közel egymáshoz, ő lesz a világ első gyermek űrhajósa, aki egy titkos exobolygóra induló expedícióra készül. Benji felajánlja Dávidnak, hogy elutazhat vele a Lantow B exobolygóra, de ehhez együtt kell megépíteniük az űrhajókat. Dávid eleinte szkeptikus, hihetetlennek találja két gyerek űrutazását, de minél közelebb kerülnek a célhoz, annál erősebbé válik a hite a különleges kalandban. Egy váratlan fordulat azonban elbizonytalanítja: kiderül, hogy Benji halálos beteg, az űrprogramot pedig édesanyja találta ki, hogy megkönnyítse fia utolsó éveit. Dávid elárulva érzi magát, de aztán rájön, hogy Benji volt az első ember az életében, aki egyenrangú társként kezelte, ezért elhatározza, hogy elindítja Benjit a Lantow B-re. A részletes szinopszis a ScripTeast oldalán olvasható.

Daoud Dániel, Doreen Boonekamp, a ScripTeast művészeti tanácsának tagja, és Szabó Simon (Forrás: ScripTeast)

A magyar alkotók kedd este vették át a 10.000 euró pénzjutalommal járó díjat. A díjat második alkalommal nyerte magyar filmterv, 2008-ban Fliegauf Benedek Womb című forgatókönyve volt a díjazott. A Marad az űr a Proton Cinema gyártásában készül.

Daoud Dániel magyar-szír forgatókönyvíró, nemrég diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen filmdramaturg mesterképzésen, Szabó Iván és Németh Gábor osztályában. Ő írta Fatér Ambrus Légmell (2017) című filmjét, mely a gdansk-i Euroshorts fesztiválon első díjat nyert. Két rövid dokumentumfulmen is dolgozott mint story editor: a Bajnok és a Szél viszi című kisfilmeken, mindkettő Bartha Máté rendezésében készült. Jelenleg első nagyjátékfilmjén dolgozik Szabó Simonnal.

Szabó Simon a színészkedésen kívül filmeket is rendez: debütáló nagyjátékfilmje a Papírrepülők (2009), mely a világ számos fesztiválját megjárta, de több rövidfilmet is jegyet rendezőként (Zsebzsötem, Megyünk, Fal, Ebéd előtt), és még a Magyarország 2011 című szkeccsfilm egyik epizódja is az ő nevéhez fűződik. 2011-ben már részt vett a ScripTeast workshopján a megvalósulatlan Tüzet viszek című projektjével.  

Forrás: MTI, ScripTeast