A 40. kerek évfordulóra tervezett program a pandémia miatt nem valósulhatott meg, így 42 éves koráig kellett várnia a szaknak, hogy méltón emlékezhessen meg Magyarország legsikeresebb animációs képzésének a történetéről. 

November 25-én pénteken szakmai programokkal, magyar és nemzetközi előadókkal, kerekasztal-beszélgetéssel, mesterkurzusokkal, és nemzetközi szakértői 'portfolio review'-val készülnek a szervezők. Fülöp József rektor, animációs filmrendező megnyitóját követően Joseph Wallace, brit animációs rendező tart előadást, aki legújabb, 17 perces, Salvation Has No Name című rövidfilmje gyártásának kulisszatitkaiba avatja be a hallgatóságot, Talent management and animation címmel hallhatjuk a szintén brit producert Erika Forzyt is.

Salvation Has No Name

A Zeitgeist című kerekasztal-beszélgetés Orosz Anna Ida animációsfilm-történész moderálása mellett a MOME-animációt meghatározó generációs témákról, az animáció hozzáadott kulturális értékéről szól majd, Bleier Edit, M. Tóth Géza, Gauder Áron, Szederkényi Bella, Darabos Éva rendezők részvételével. Szó lesz arról, hogy milyen utat járt be a képzés az elmúlt 42 évben, hogyan vált a MOME Anim Magyarország egyik legnépszerűbb képzésévé és a nemzetközi porondon is meghatározó animációs műhellyé. A mesterkurzus Kreatív jógyakorlatok alkotóknak címmel zajlik, majd ezt követi a MOME Anim jelenlegi és volt hallgatói számára nyitott portfolio review többek közt a programban szereplő szakemberek közreműködésével. 

Erhardt Domonkos: Szemem sarka

November 26-án, szombaton izgalmas animációs programmal várják az érdeklődőket az Art+ Cinema-ba. A jeles alkalomra a hazai művészeti szcéna és közélet meghatározó szereplői - Orosz Anna Ida, Puzsér Róbert publicista, műsorkészítő, Benkő Orsolya rendező-dramaturg, Csupó Gábor animációs filmalkotó és Sárvári Zita kurátor és művészeti tanácsadó - vállalták a kurátori szerepet, és állították össze a programot, válogatva a régi és új animációk közül. A válogatás után a MOME Anim legújabb diplomafilmjei is láthatóak lesznek, a program pedig nem lenne teljes a MOME Anim hallgatóinak szokásos vására, a Grafix nélkül, ahol volt és jelenlegi hallgatók zinjei, matricái, illusztrációi lesznek kaphatók. 

A kétnapos program minden eseménye ingyenes, a szakmai nap regisztrációja itt érhető el. A vetítésre ingyenes mozijegy váltható hamarosan az Art+ Cinema oldalán. 

Forrás: MOME Anim / Címlapfotó: Molnár Eszter: A mosógépen túl