Mikulán Dávid és Révész Bálint Kix című dokumentumfilmje megosztva nyerte el a Docu Talent Awards-ot – adta hírül a Variety. A Docu Talents from the East nevű szekcióba tíz olyan alkotást hívtak meg a közép-, illetve kelet-európai régióból, melyeket forgatnak, vagy már az utómunka fázisában állnak. A rendezők és producerek egy nyolc perces, az előzetest is tartalmazó  prezentációval mutatták be a filmjeiket.

Az eklektikus projektek lenyűgöztek minket, ezért úgy döntöttünk, hogy nem egy, hanem két projektet díjazunk, amelyeknek ugyan nagyon különböző a stílusok, de készítőik ugyanakkora szenvedéllyel állnak hozzájuk” - olvasható a zsűri közleményében. A Kix alkotógárdája 3000 dollárral gazdagodott, a cseh Frem című dokumentumfilm pedig az elismerés mellett 2000 dollárral térhet haza.

A Kix egy Sanyi nevű problémás utcagyerek életét követi 8 és 18 éves kora között, ahogy fiatal bajkeverőből közellenséggé válik. A dokumentumfilm producere Kiss Viki Réka, a vágója Politzer Péter, a gyártócége pedig az ELF Pictures. Révész Bálint elöző munkáját, a Nagyi projekt-et (kritikánk) tavaly játszották a magyar mozik.

A Docu Rough Cut Butique résztvevői (fotó: Botique Facebook)

Egy másik dokumentumfilmes programban két további magyar alkotást díjaztak. A Docu Rough Cut Butique olyan dokukat fogad be, amelyeknek már elkészült az első vágata, és szakmabeliek próbálnak segítséget nyújtani a befejezéshez, rámutatni a film esetleges gyenge pontjaira. A három részből álló workshop utolsó állomása volt Szarajevó, ahol mindegyik dokuból levetítettek 45 percet, majd a meghívott vendégek elbeszélgettek az alkotókkal.

Kőrösi Máté Dívák című dokumentumfilmje a Cat&Docs nevű, 2000 eurós pénzdíjjal járó díjat nyerte el, Dér Asia és Haragonics Sára It's Her Story című alkotása pedig a DOK Leipzig díját érdemelte ki, ami azt jelenti, hogy filmjüket az egyik legrangosabb dokumentumfilmfesztiválon, Lipcsében is bemutathatják.

borítókép: Kiss Viki Réka és Révész Bálint a díjjal (forrás: ELF Pictures Facebook)