Augusztus 17-én, a balatonszemesi Latinovits Művelődési Háznál nyílik meg a fesztivál. Jelen lesz az Oscar-díjas Deák Kristóf, aki Foglyok című filmjével nevezett, és vászonra kerül a Balázs Béla-díjas Dér András alkotása, A Rubens lány. Találkozhatunk a szintén Balázs Béla-díjas Pozsgai Zsolt Két vaddisznó meg a kislány című karanténfilmjével is. Az Önismerti Filmes Műhely Chilton Flóra rendezésével nevezett, a Válaszúton egy börtönből szabadult fiatalember története, aki a családjánál keres menedéket.

Versenyben lesz Gál Sándor Los Angelesben most díjazott Defekt című alkotása és az Emma című film is, amely Rudolf Olivér rendezése, és egy ötödikes lány kiközösítését mutatja be. Látható lesz Szajki Péter Most van most című nagyjátékfilmje, valamint Bartúcz Anna alkotása, ami a nemrégiben elhunyt úszóbajnok, Székely Éva megmenekülését a nyilas razzia elől animációs formában dolgozza fel.

Szajki Péter: Most van most

Ugyancsak animációs alkotás A Bűnvadászok című Bud Spencer–Terence Hill film első jelenetének kétdimenziós modern parafrázisa, Porpáczy Zoltán képzőművész feldolgozása, amelynek eredeti szinkronjában Bujtor István hangját hallhatjuk. A karanténfilmek között szerepel Budapest megvár című film Végh Vozó Zoltán rendezésében. A filmben Feledi János táncművész Lukács Miklós cimbalomzenéjére ad elő koreográfiát az üres Budapest ikonikus terein.

A dokumentumfilmek között Rozgonyi Ádám a százéves trianoni békekötés emlékére készített Hazatérők című filmje, a korábbi kategóriagyőztes Poroszka Magyar Zsolt méhekről készített alkotása és Bicsák Boglárka Anyukám álmát című filmje, amely egy érzékeny lelkű Down-szindrómás kamaszról szól.

A zsűri elnöke Janisch Attila Érdemes művész, Balázs Béla-díjas filmrendező, egyetemi docens. A zsűri tagjai: Gera Marina Jászai Mari-díjas, Nemzetközi Emmy-díjas színművész, Kalász József filmrendező, vágó, a Magyar Független Film és Video Szövetség dunántúli küldötte, Lutter Imre fesztiváligazgató, producer, Radnóti-, Wlassics- és Bánffy-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke és Wiegmann Alfréd Nívó-díjas, Radnóti-díjas színházi és tévéfilm rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője

Végh Vozó Zoltán: Budapest megvár

A zsűri a Bujtor István-díjat kategóriánkként ítéli oda, a különdíjakkal együtt összesen egymillió forint értékben.
A nyilvános vetítéseket alkotói beszélgetések, közönségtalálkozók kísérik, amiket Takács Bence műsorvezető moderál. A fesztiválon kertmoziban nézhetik meg az Ötvös Csöpi-filmeket a rajongók. Lesznek koncertek, gasztroprogramok és utcabál is.

A filmfesztivál szervezői a Latinovits Emlékmű Alapítvány, a myspace produkció, az Apolló Kulturális Egyesület, a Magyar Versmondók Egyesülete, az Aktor Produkció és a Latinovits Művelődési Ház, a Tabu Kupáé a Magyar Vitorlás Szövetség. A fesztivál támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A programok folyamatosan frissülnek a fesztivál Facebook oldalán és hamarosan elérhető a vetítési program is a fesztivál honlapján.

Forrás: Bujtor István Filmfesztivál / Borító: Bujtor Judit, Bujtor Balázs, Bujtor Anna (Fotó: Bujtor István Filmfesztivál)