Karácsony alkalmából 54 rendező 100 filmje nézhető meg, összesen 4200 percben, a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik – játék és dokumentumfilmek, animációk egyaránt. A válogatásban helyet kaptak az idén 85 éves Sára Sándor filmjei: a szocialista kiskirályok harcát megjelenítő Tüske a köröm alatt, vagy a hadifogságot túlélők emlékeit feldolgozó Lefegyverzett ellenséges erők. A Fábri Zoltán életmű restaurálásból pedig kevésbé ismert darabok kerülnek sorra, köztük a Dúvad, a Hangyaboly és a Requiem.

Szerepelnek olyan különös csemegék is, mint a 60-as évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két formabontó, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér György izzó drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda, vagy a Falfúró mellett lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

 Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéz-e és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből is válogatást nyújtanak. Felújított minőségben nézhetők Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei.

Jankovics Marcell: János vitéz

Igazi kuriózumot jelentenek Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámfilmjei. A nem fikciós műfajban a magyar dokumentumfilm kiváló alkotóinak, többek között: Almási Tamás, Schiffer Pál, Forgács Péter és Gyarmathy Lívia kevésbé játszott filmjei szerepelnek. Sokak érdeklődésére tarthat számot a Budapest-film blokk, retro hangulatú színes felvételekkel a hatvanas évek elejéről. Néhány olyan felfedezést is bemutat, amelyek 100 év után most láthatók először.

Az archívumi kutatómunka során került elő az a kétórányi kameranegatív, amely az 1918-19-es filmhíradók forgatásakor készült, és amelynek képsorairól – feliratok híján – úgyszólván semmit sem tudni. Az itt publikált első két tekercs megfejtőkre vár, akik a videók alatti komment-mezőkben megoszthatják értékes gondolataikat, tippjeiket a helyszíneket, személyeket és eseményeket illetően. A 100 Filmajándék válogatással a nagyközönség bepillanthat az archívum munkájába is.

Látható a magyar játékfilm gyűjtemény egyik legkorábbi darabja, az 1912-es Keserű szerelem. Felidézik az első, részben színes nyersanyagra forgatott magyar filmet, A beszélő köntös-t is (Radványi Géza, 1941), amelynek 10 perces színes betétje 15 évvel ezelőtt a Filmarchívum első kísérlete volt a digitális felújításra.

A filmek 2018. december 21.-től 2019. január 4.-ig a Filmarchívum Vimeo csatornáján láthatók, a filmek teljes listája pedig itt böngészhető.

Forrás: Filmarchívum