A filmfesztivált azért hívták életre a szervezők 2016-ban az Ars Sacra Fesztivál részeként, mert fontos szempont volt, hogy a szakrális értékek és a hit erejének bemutatása mellett, olyan vizuális alkotásoknak adjanak helyet, amelyek az emberi lét sokszínűségét, az élet örök értékeit árnyaltan, művészi színvonalon mutatják be a filmeken keresztül. Azóta közel 300 egész estés és rövid dokumentumfilm, valamint kísérleti, fikciós és animációs rövidfilm került levetítésre. Példamutató történetek, amelyek tükröt tartanak mindenki számára, amelyeket összefog a mély szeretet az olykor nehéz körülmények ellenére is.

A négy tagú zsűri (Dér András rendező, Dombrovszky Linda rendező, Gelencsér Gábor filmesztéta, Gőbel Ágoston a Magyar Katolikus Rádió szerkesztője) választása alapján állt össze az idei mezőny. A fesztiválon lesz látható például Surányi Z. András és Sívó Júlia Aranycipellő című filmjét, Mohi Sándor In memoriam Lugossy Mária című filmjét, vetítik Visky Ábel Mesék a zárkából című dokumentumfilmjét (kritikánk itt, podcast beszélgetésünk a rendezővel itt hallgatható), amely a bemutatása óta számos nemzetközi fesztivált is megjárt. Látható lesz Oláh Judit Visszatérés Epipóba című dokumentumfilmje is (kritikánk a filmről, interjúnk a rendezővel).


Helyet kapott a versenyprogramban a Hamvas Béla szellemiségében készült Új Közjáték sorozat 5 kisfilmje (interjú a szervezővel), és a fiatal tehetséges dokumentumfilm rendező Bíró Bálint Félhomály című rövidfilmje. Emellett megismerkedhetnek a nézők a karmelita szerzetesek életével, roma származású lelkészekkel, topolyai apácákkal, Down-szindrómás lánnyal, Parkinson kóros világhírű erdélyi brácsással, édesanyákkal, akik a gyerekeikért küzdenek, madármentőkkel. Ezek a szerteágazó történetek is mind azt bizonyítják, hogy a szakralitás ott van a mindennapokban.

A zsűri a kategória díjakon túl (egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti) harmadik alkalommal adja át a filmfesztivál fődíját a nyertes alkotásnak. A díjátadó az utolsó vetítési napon, 2020. szeptember 19-én 19 órakor lesz. A vetítések időpontjáról és a vetítésre kerülő filmekről bővebben a fesztivál hivatalos oldalán és a Papageno Ars Sacra Filmfesztivál különszámából lehet tájékozódni. Hétfőtől péntekig minden estét az utolsó filmet követő pódium beszélgetés zárja, a vetítések pedig továbbra is ingyenesek, melyekre a mozi pénztárban regisztrációs jegyet kell váltani.

Forrás: Ars Sacra / Címlapfotó: Mesék a zárkából