Rendkívüli helyzetekben rendkívüli megoldások születnek. A Távmozi keretében a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a Budapest Filmmel együttműködve online is elérhetővé teszi játékfilmes versenyprogramjának négy kimagasló alkotását. Négy szeptemberi estén, Magyarország bármely pontjáról bekapcsolódhatunk online a miskolci filmfesztivál programjába a www.tavmozi.hu oldalon.

Szeptember 10-én este fél kilenckor indul a CineFest távmozija, Blerta Basholli rendező Hive c. filmjével. A koszovói alkotás a 2021-es Sundance fesztiválon – a rendezvény történetében először – „mindent vitt”: elnyerte a legjobb film-, a legjobb rendező- és a közönség díját is. A Hive egy családanya életét mutatja be a koszovói VelikaKruša faluban. Ez a település szenvedte el a legnagyobb mészárlást a szerb megszállás alatt, sok férfit elhurcoltak és kivégeztek. A megmaradtak pedig nem nézik jó szemmel a megözvegyült Fahrije erőfeszítéseit, aki nő létére dolgozik és pénzt keres: a falu többi asszonyát összefogva ajvárt készít, amit a városi szupermarketnek ad el. A kezdeményezés sikeres vállalkozássá növi ki magát – a film igaz történetalapján készült.

 

Szeptember 11-én este láthatjuk a Hygiènesociale c. kanadai filmet, Denis Côté alkotását. A rendező új filmjében metsző gúnnyal fordul szembe mindazokkal, akik nem tudnak különbséget tenni a valódi és az álfilozófiai mélységek között. A Covid-kor embere számára különös jelentőséggel bíró alkotásban Côté újra bebizonyítja, hogy imád kísérletezni. A téma: egy kiábrándult férfi és öt nő, akik mind megváltoztatni szeretnék, szigorúan 1,5 méteres távolságból.

 

Szeptember 15-én vetítik a Távmoziban az idei CineFest versenyprogramjának egyik sztárját, a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban c. filmet. Az idei Berlinale Arany Medve-díjas alkotása brutálisan kemény társadalomkritika. Radu Jude rendező házipornóval indítja filmjét, amiben a főszereplő középkorú nőről kiderül, hogy történelmet tanít egy középiskolában, ahol keményen felelősségre vonják.

 

Szeptember 16-án fél kilenctől pedig Jasmila Zbanic Quo vadis, Aida? c. alkotását láthatjuk. A rendező már az első filmjével, a 2006-os Szerelmem, Szarajevóval megmutatta, hogy elképesztő érzékenységgel tud mesélni a boszniai háború traumáiról. A CineFesten magyarországi premierként vetített Quo vadis, Aida? c. alkotást 2021-ben Oscarra nevezték a legjobb külföldi film kategóriában. Nemzetközi koprodukcióban, nagy költségvetéssel készítette el a srebrenicai mészárlást bemutató megrázó filmjét. A címszereplő hőse a műnek, Aida tolmács az ENSZ bázison és ő az, aki a sok, nála erősebb akarat ellenére meg akarja menteni a családját a város eleste után. A fikciós cselekményszál mellett a rendező sok fájó tényt is megmutat az alkotásban. A főbűnösök mi vagyunk: az érdektelenek, a tudatlanok, a tétlenek.

Jegyeket a Távmozi oldalán lehet vásárolni.

 

Forrás: CineFest