A május 31-i határidőre 96 alkotás érkezett be az Ars Sacra Filmfesztivál felhívására. „A vetített filmek értékeket hordoznak vagy éppen az értékek hiányára hívják fel a figyelmet. Az égre és földre szegeződő tekintetek tükrében jelennek meg ezek a filmek nagyon izgalmasan és érdekesen.” - mondta Dér András, a Filmfesztivál zsűrijének elnöke. A beérkezett 96 filmből a háromtagú zsűri, Dér András filmrendező, Gelencsér Gábor filmesztéta és Lőcsei Gabriella kulturális hírlapíró döntése alapján 44 film kerül vetítésre.

Az Ars Sacra Filmfesztivál állandó helyszíne a Tabán Art Mozi szeptember 14. és 20. között, hétfőtől péntekig 16:00-20:00, szombaton és vasárnap 14:00-20:00 óráig lesznek a vetítések.  

A vetítések vendégek kíséretében zajlanak majd. Jelen lesz Pilinszky János (Mispál Attila: Csillaghálóban 2.), Jelenits tanár úr (Novák Tamás: Lélek és betű), Ganzaugh Miklós festőművész (Mohi Sándor: Nekem közöm van a világhoz), Eötvös Péter (Surányi András: Eötvös Péter 75), Zombola Péter (Erhardt Ágoston, Marossy Géza: Isten kezében), és Kafia, a Szomáliából menekült lány is. (Zurbó Dorottya: Könnyű leckék). Találkozni lehet nehéz sorsú fiatalokkal, autizmussal, utcazenésszel, ferences növendékkel, fegyház lelkésszel, az öregként is gyermek Mignonnal (Oláh Kata és Csukás Sándor filmje), a holokauszt túlélő Fahidi Évával (Szabó Réka: A létezés eufóriája), a szerzetesi kolostorba költöztett két nem vallásos fiatallal (Huszár Domonkos: Szerzetesnek álltam). A szerda a fikciós rövidfilmek napja.  

Mignon

A zsűri három kategóriában ad ki díjakat: egész estés dokumentumfilm, rövid dokumentumfilm, rövidfilm (animációs, fikciós, kísérleti). Idén másodszor kerül sor a filmfesztivál fődíjának átadására, amelyre az utolsó vetítési napon, 2020. szeptember 20-án 19 órai kezdettel kerül sor.

A vetítések időpontjáról és a vetítésre kerülő filmekről bővebben a fesztivál honlapján lehet tájékozódni, illetve és a Papageno Ars Sacra Fesztivál különszámából.

Forrás: Ars Sacra Filmfesztivál / Borítókép: A létezés eufóriája