A Magvető Caféban indul az idei Anilogue. November 29-én, szerdán 16 órakor az Anilogue Bemelegítő Liszka Tamás fesztiváligazgató és Kreet Paljas programigazgató mutatják be az idei műsort. Csütörtökön 11-kor kezdődik itt az Anima Jam Intro, ahol a fesztivál nemzetközi vendégei a fesztivál néhány napja alatt közös animációs videoklipet hoznak létre Alekszej Alekszejev vezetésével. Pénteken 14 órakor Katariina Lillqvist finn rendező és forgatókönyvíró retrospektív műsorát követően előadást tart filmjeiről és animációs munkamódszereiről. Szombaton 13.30-kor Shelley Page, 14.30-kor pedig az argentin Javier Mrad tart mesterkurzust.

Jacques-Remy Girerd, Benoît Chieux, Alain Resnais: Hilda néni

Pénteken 16 órakor a Pink Twins, a finn Juha és Vesa Vehviläinen először műhelytitkaikat osztják meg, majd az ikrek az Animált Éj részeként az Uránia moziban elképesztő vizuális elemekkel és elektronikus zenékkel tűzdelt műsort adnak elő. November 30-án, csütörtökön 18 órakor nyílik a Három Holló Kávéházban az Angenwandente Animation kiállítás, ahol a Maria Lassnig által alapított bécsi Iparművészeti Egyetem kísérleti animációs stúdiója mutatkozik majd be. Csütörtökön a Francia Intézet is fesztiválhelyszínné alakul: 16.30-kor a Hilda néni című filmet vetítik, 18.30-kor pedig a Vad Bolygó című egészestés animációt. Az egyik legizgalmasabb kiegészítő program december 1-jén, péntek 18 órakor a Kino moziban várható. A Google Advanced Technology and Projects kísérleti műhelyének részeként működő animációs stúdió, a Google Spotlight Stories két legújabb filmjét, a Jaguár Fiát (rendezte: Jorge Gutierrez) és a Sonariát (rendezte Scot Stafford and Kevin Dart) Közép-Európában elsőként az Anilogue részeként mutatja be a stúdió egyik produkciós vezetője, Sara Diamond, akit a VR-filmek készítésének műhelytitkairól is beszél majd.

Jian Liu: Have a Nice Day

Az Anilogue egyik szenzációja, hogy egyetlenegyszer, vasárnap 17 órakor levetítik a Tenger dala Oscar-jelölt alkotóinak új animációját, A kenyérkeresőt. A film társproducere Angelina Jolie. A vetítésen a lenyűgöző erejű animáció magyar származású forgatókönyvírója, Anita Doron is jelen lesz! A fesztivál nyitófilmje a Have a Nice Day című kínai egész estés animáció november 29-én, szerdán 19 órakor az Urániában lesz látható, a zárófilm december 2-án, szombaton 18.30-kor a legendás Makoto Shinkai új alkotása, a Mi a neved? lesz, mely Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje.

További információk  a fesztivál honlapján találhatóak. 

Forrás: Anilogue

Borítókép: Breadwinner