A 13. alkalommal megrendezett Spirit of Fire filmfesztivál versenyprogramjába 18 pályakezdő játékfilmrendező munkáit hívták meg a szervezők. A fesztivál zsűrije Alekszej Fedorcsenko orosz rendező (Az első emberek a Holdon, Csendes lelkek) elnökletével idén Reisz Gábor VAN című filmjének ítélte a Bronz Tajga díjat. A február 21. és 25. között megrendezett mustra díszvendége Catherine Deneuve francia filmdíva volt.

A Filmalap támogatásával készült alkotást októberi bemutatója óta több mint 50 ezren nézték meg a mozikban, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

A VAN világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorra. Reisz Gábor első játékfilmje november végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is a VAN kapta.

(Forrás: MTI)